Annons
X
Annons
X

Ask upprörd över obduktionsbilder

Via fildelarsajten Pirate Bay går det att ladda ner hela förundersökningen om morden i Arboga, inklusive bilder på de mördade barnen. Nu öppnar justitieminister Beatrice Ask upp för en översyn av dagens regler för att stoppa liknande publiceringar i framtiden.

[object Object]
Beatrice Ask. Foto: SCANPIX

Avslöjandet att det går att ladda ner hela förundersökningen kring morden på de två små barnen i Arboga via fildelningssajten The Pirate Bay har skapat en intensiv debatt. Nu menar flera debattörer att sajten gått för långt och att de borde ta ett moraliskt ansvar och plocka bort materialet, som bland annat innehåller bilder på de mördade barnen.

– Jag känner spontant en motvilja mot det här. Och jag tror att en förkrossande majoritet av alla människor känner att någonting är fel när man publicerar bilder på döda barn, säger Ulrika Knutsson, ordförande för Publicistklubben i Stockholm.

Pirate Bay har dock inte gjort något olagligt. Förundersökningen är offentlig och därmed finns det inget hinder från att sprida den på internet. Det är också något som sajtens pressansvarige Peter Sunde påpekar.

Annons
X

Men det faktum att vem som helst kan ladda ner bilder på de mördade barnen på internet gör att justitieminister Beatrice Ask nu öppnar upp för en översyn av dagens sekretessregler inom rättsväsendet. Även hon anser att Pirate Bay begått ett övertramp.

Därför tänker hon nu föra en diskussion med sakkunniga på justitiedepartementet om det krävs en förändring. Dagens regler är dels oklara, dels tar de inte alltid hänsyn till enskildas integritet, menar justitieministern.

– Jag vill inte i dag signalera att jag vill göra på det ena eller andra sättet, men vi måste föra en diskussion. Jag tycker det finns en gräns för vad man får publicera och att det finns skäl att ibland låta den enskildas integritet väga lite tyngre än den gör i dag.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Beatrice Ask.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X