Annons
X
Annons
X

Ask säger nej till en sanningskommission

Regeringen säger nej till Vänsterpartiets krav på en sanningskommisson för att utreda kungaaffären, kan SvD.se avslöja. Statsminister Fredrik Reinfeldt motiverar: ”Jag har svårt att se vad en sådan ska åstadkomma”. Fortsatta spekulationer blir följden av beslutet, enligt Lena Olsson (V).

Foto: SCANPIX

Regeringen bör tillsätta en sanningskommission, med uppdrag att utreda den senaste tidens rykten och spekulationer om kung Carl Gustaf.

Kravet har framförts av riksdagsledamoten Lena Olsson (V), rättspolitisk talesperson, som bland annat vill att påståendena att statschefen har ”vistats i miljöer bland grovt kriminella” ska granskas. ”Om detta skulle vara sant finns det stora risker att kungen skulle kunna bli föremål för utpressning”, skriver Lena Olsson i en fråga till regeringen.

De svar som kungen själv gav i en TT-intervju tidigare i veckan förändrar ingenting, anser hon.

Annons
X

– Nu är vi i en situation där ord står mot ord och det är tydligen jättemånga som ljuger medan kungen talar sanning. Jag tycker fortfarande att man bör gräva djupare och granska saken, sade Lena Olsson till TT i går.

Men regeringen säger nej till en sanningskommission. ”Jag vill inte spekulera i medias beskrivning av påstådda kontakter mellan å ena sidan vänner till statschefen och å andra sidan personer med kriminell bakgrund”, skriver justitieminister Beatrice Ask (M) i sitt svar till Lena Olsson, som i dag offentliggörs på riksdagens hemsida.

”Jag avser heller inte att ta något initiativ till att tillsätta en kommission med uppdrag att utreda sanningshalten i nämnda påståenden”, klargör hon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt motiverar beslutet:

– Jag har svårt att se vad en sådan ska åstadkomma, sade statsministern efter att ha kommit ut från en informationskonselj med kungen.

Han ville inte berätta huruvida kungen hade kommenterat ryktena kring sin person under mötet.

Justitieutskottets vice ordförande Johan Linander (C) avfärdar, liksom regeringen, kravet på en sanningskommission.

– Det känns inte relevant att tillsätta en statlig utredning för att reda ut skvaller. Då skulle man göra det här till något mycket större än det är. Det finns ett antal personer som har sett kungen på vissa ställen, men vi har inte sett några bevis, säger han.

Lena Olsson är besviken över beskedet.

– Vitsen med en sanningskommission är ju att vi utreder sanningshalten i alla påståenden. Nu öppnar man ju upp för fortsatta spekulationer, och bollen ligger hos de kriminella. Alla borde vara glada för en sanningskommission, inte minst kungen själv, säger hon.

Men Lena Olsson medger att hon inte ”jätteförvånad” över att regeringen säger nej.

– Den borgerliga alliansen står ju närmare kungen än vad vi gör.

I intervjun med TT fick kungen frågor hur han ser på kravet på en sanningskommission.

– Ja, så vitt jag förstår så har det aldrig funnits någon tidigare sanningskommission, så för mig är det en ganska hypotetisk fråga.

TT: Om det nu för första gången skulle komma en sanningskommission, skulle kungen kunna tänka sig att delta i en sådan utredning?

– Det är en hypotetisk fråga att svara på. Det går inte. Det är inte aktuellt, sade kungen.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X