Annons
X
Annons
X

Ask ryter till om rånutredning

Stockholmspolisen saboterar medvetet den känsliga utredningen av helikopterrånet genom att läcka hemliga uppgifter, uppger källor vid Rikskriminalpolisen till TV4 Nyheterna. Enligt källorna är det missnöjda poliser som ska stå bakom det påstådda sabotaget. Konflikten har fått justitieminister Beatrice Ask (M) att uttala sig under pågående utredning.

Av TT
Beatrice Ask (M), ryter till om rånutredningen.
Beatrice Ask (M), ryter till om rånutredningen. Foto: SCANPIX ARKIV

Helikopterrånet i Västberga

Här inträffade rånet hitta.se Här har polisen hittat helikoptern hitta.se Varför skyddades inte polishelikoptern? blogg.svd.se

– Jag hoppas att ingen av dem har tid att skvallra i största allmänhet utan att de håller käften och gör sitt jobb, säger hon till TV4 Nyheterna.

I går släpptes två misstänkta för delaktighet i rånet mot värdedepån i Västberga har släppts. Det rör sig dels om en 31-årig man känd som kampsportaren, dels om en 21-årig man. Samtidigt misstänker serbisk polis att en av huvudmännen bakom rånet är en i Belgrad bosatt bosnienserb som tidigare levde i Sverige.

De två släppta männen är fortfarande misstänkta för delaktighet i rånet mot värdedepån. Men åklagare anser att de inte kan försvåra utredningen och beslutade därför att sätta dem på fri fot strax efter klockan 16 i går.

Annons
X

– Det är inte nödvändigt för utredningen att ha dem fortsatt frihetsberövade, säger Varg Gyllander, presstalesperson på Rikskriminalpolisen, till SvD.se.

21-åringen misstänks för medhjälp till grovt rån. Den andra mannen, välkänd inom kampsportsvärlden, är misstänkt för grovt rån.

21-åringens advokat Gustaf Ljungström säger till TT att polisen preciserat den roll som hans klient skulle ha haft i rånarligan.

– Men det är inget jag kan gå in på eftersom det råder förundersökningssekretess.

– Det som har presenterats för oss har enligt min bedömning varit väldigt svagt. Därför är jag inte förvånad över att han försatts på fri fot.

På kvällen talade Gustaf Ljungström telefonledes med den lättade 21-åringen, som inte är belagd med reseförbud.

Serbisk polis misstänker samtidigt att en av huvudmännen bakom Västbergarånet är en i Belgrad bosatt bosnienserb som tidigare levde i Sverige. Mannen, en 40-åring som kallats gangsterkung, har ett digert brottsregister. Han ska vara en av rånarna bakom bytet - som enligt uppgift till Di.se är 67 miljoner kronor.

Mannen bor i den serbiska huvudstaden sedan sex år, skriver medier där, enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Svensk polis bekräftar för TT att mannen är intressant i utredningen. Mannen misstänks vara en av huvudmännen i den stora rånhärvan. Enligt Di.se kan bytet utgöra den största summan kontanter som någonsin stulits i Sverige. 67 450 000 kronor är bytet närmare bestämt,
enligt uppgift till ekonomisajten .

40-åringen är vän på Facebook med en av de gripna.

– De som deltog i rånet bor inte i Serbien. De personer i Serbien som hade kunnat vara inblandade deltog inte när det väl kom till kritan, vad jag förstår, säger den serbiska polisens taleskvinna Suzana Vasilevic till TT.

– Kuppen organiserades såvitt vi vet från Sverige, tillägger hon.

Inga gripanden har heller ägt rum i Serbien enligt Vasilevic.

Vasilevic bekräftar att en delegation från svenska polisen kom till Belgrad på tisdagen, men kan inte säga vad samtalen handlar om.

Serbiens inrikesminister Ivica Dacic, som ansvarar för polisiära frågor, bekräftar att landets polis varnade sina svenska kollegor för att kuppen var på gång. Serberna varnade svenskarna för att medlemmar i den ökända, forna polisstyrkan Röda baskrarna höll på att förbereda rånet.

Röda baskrarna var en ”antiterroristenhet” inom den serbisk-jugoslaviska polisen. Dess ledare Milorad Ulemek, mer känd som Legija, har dömts till två gånger 40 års fängelse för morden på premiärminister Zoran Djindjic 2003 och Jugoslaviens expresident Ivan Stambolic 2000. Röda baskrarna har också anklagats för krigsbrott i bland annat Kosovo.

Den nu släppta 21-åringen är också misstänkt för ett väpnat rån mot en värdetransport i Kärrtorp i södra Stockholm för knappt två veckor sedan. Polisen grep 21-åringen men han släpptes av tingsrätten eftersom misstankarna inte var tillräckligt starka.

Mannen är tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot, narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

Advokat Johan Eriksson företräder en misstänkt 36-åring som förhördes av polis på tisdagsförmiddagen.

– Min klient förnekar brott. Han har inte fått veta vilken hans roll ska ha varit och vad han ska ha gjort. Polisen har inte i någon form konkretiserat misstankarna mot honom, säger Eriksson till TT.

En 38-årig man hördes också i dag. Även han förnekar brott enligt sin advokat Ola Salomonsson.

Samtidigt sluter nu polisen leden allt hårdare och kommer inte att släppa någon information alls om utredningen.

– I nuläget lämnar vi inte ut några uppgifter överhuvudtaget om den pågående insatsen, säger Varg Gyllander, pressekreterare hos Rikskriminalpolisen.

En sådan åtgärd är inte helt vanlig och kan ses mot bakgrund av att minst tio misstänkta rånare fortfarande är på fri fot. Risken är stor att de undanröjer viktig bevisning eller hinner sätta sig i säkerhet utomlands.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Beatrice Ask (M), ryter till om rånutredningen.

Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 2

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X