Annons
X
Annons
X

Ask: Quick-fallet granskas i höst

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill att fallet Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, ska utredas snarast. Till SvD.se säger Ask att granskningen kan starta i höst.

Foto: SCANPIX

Sture Bergwall friades i dag från det åttonde och sista mord som han dömts för, vilket meddelades vid
en
presskonferens som arrangerades av Åklagarmyndigheten.

Justitieminister Beatrice Ask (M) är en av många som kallat rättsprocessen runt Bergwall för en rättsskandal och har lovat en granskning av fallet.

En oberoende utredning kan bli verklighet redan i höst, säger Ask till SvD.se. Först måste rättsprocesserna helt vara avslutade innan granskningsförslaget presenteras.

Annons
X

– Vi arbetar nu med direktiven med hur det här ska vara. Huvudsyftet är att redovisa hur rättsväsendet och vården agerar i samband med brottmålsprocesserna och om det finns strukturella brister i hanteringen av ärenden, som måste åtgärdas.

Vilka som ska genomföra granskningen och exakt hur den kommer att se ut vill Ask inte avslöja. Troligtvis kommer även utländska experter att anlitas inom såväl juridiska som rättspsykiatriska frågor.

– Formen för granskningen får vi återkomma med. Men arbetet ska i sin helhet vara klart i höst. Det viktiga är att det blir kvalité i den granskning som genomförs, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det viktiga, menar Beatrice Ask, är att avgöra om det finns strukturella fel i rättsväsendet och vid olika berörda myndigheter som snarast måste rättas till.

  – Det är nästan omöjligt att pröva enskilda personers agerande, det har gått så lång tid. Det här handlar om att se principiellt hur det kunde gå så här fel. Vad finns det i strukturen, och vad kan göras för att det inte ska begås några liknande fel någon gång i framtiden?

  Hur kunde det här egentligen ske?

  – Det är den frågan man ställer sig. Det får vi inte entydigt svar på, om det funnits strukturella brister. Jag tänker personligen inte ha synpunkter på den delen.

  Läs mer om fallet Quick:

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

  Justiteminister Beatrice Ask

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X