Annons
X
Annons
X

Ask öppnar för skärpning av sexköpslagen

Justitieminister Beatrice Ask (m) öppnar för en skärpning av sexköpslagen. De som köper sexuella tjänster utnyttjar kvinnor på ett ”helt oacceptabelt” sätt, anser hon.

Foto: TOBIAS LUNDGREN/SCANPIX

Straffet för att köpa sex är i dag böter. Det är inte tillräckligt, enligt advokat Claes Borgström, socialdemokraternas nye jämställdhetspolitiske talesman, som anser att sexköpare ska kunna dömas till ”åtminstone” ett års fängelse.

– Det är normbildande, och kommer att öka prioriteringen att utreda och lagföra brotten, sade han i SvD:s intervjuserie Politik direkt idag.

På justitiedepartementet förbereds just nu direktiven till den statliga utredning som ska utvärdera den nio år gamla sexköpslagen. Justitieminister Beatrice Ask (m) vill inte föregå översynen:

Annons
X

– Men det är inte uteslutet att man behöver föreslå straffskärpningar. Det är ändå ett uttryck för om man anser att ett brott är allvarligt eller inte.

Hon välkomnar därför beskedet från Claes Borgström.

– Det är roligt att vi har fått en socialdemokrat som äntligen, på något område, tycker att det finns behov av att diskutera straffskärpningar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Claes Borgström är kritisk till att straffskalan för sexköp i dag är densamma som för snatteri. Men det är svårt att jämföra olika typer av brott, enligt justitieministern.

  – Men det är klart, att utnyttja en annan människa på det sätt man gör när man anlitar prostituerade är en allvarlig kränkning. Den lyckliga horan är en myt. Det handlar ofta om att utnyttja framför allt unga kvinnor på ett sätt som är helt oacceptabelt. Men jag vill inte förringa stölder heller.

  Regeringens aviserade utvärdering av hur den svenska sexköpslagen fungerar är viktig, betonar Beatrice Ask.

  – Den har haft effekt, det är väl alldeles uppenbart. Åtminstone säger de flesta polismyndigheter att de synliga sexköparna har minskat.

  Samtidigt understryker hon att det finns behov av en ”modernisering”.

  – Under de här åren har det skett en dramatisk förändring. Många kontakter tas numera via Internet, och det har gjort att vi fått en verksamhet som inte lika synlig och lättåtkomlig.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TOBIAS LUNDGREN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X