Annons
X
Annons
X

Ask öppnar för samtal om Stasiarkiven

Justitieminister Beatrice Ask öppnar för att öppna Säpos omdiskuterade Stasiarkiv. Nu bjuder hon in alla riksdagspartier till samtal.

Justitieminister Beatrice Ask.
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: THERESE JAHNSON

Debatten om Säpos Stasiarkiv har varit intensiv de senaste veckorna, sedan Socialdemokraterna satt ned foten i den kontroversiella frågan. Som
SvD avslöjade nyligen är partiets inställning nu att Stasiarkiven ”i största möjliga” utsträckning ska öppnas för allmänheten.

Även Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är beredda att offentliggöra materialet, vilket betyder att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom kravet. Igår anslöt sig även Centerpartiet till den linjen.

Men regeringen, har sagt nej. ”Det är angeläget att skydda både de enskilda personer som finns omnämnda i arkiven och Säpos verksamhet”,
sade justitieminister Beatrice Ask till SvD i slutet av oktober.

Annons
X

Justitieministern tycks nu svänga i frågan och konstaterar att frågan om det s.k. Stasiarkivet har diskuterats i de flesta av partiernas riksdagsgrupper.

– Jag kan konstatera att alla tycks överens om att det är viktigt med öppenhet och en rättvisande historieskrivning, men också att det finns andra skyddsvärda intressen som måste beaktas. Det gäller både skyddet för den enskildes integritet och skyddet för Säkerhetspolisens verksamhet.

Beatrice Ask menar också att flera skyddsvärda intressen ställs delvis mot varandra och det kräver principiella ställningstaganden. Trots att alla säger sig vara för ökad öppenhet har ingen presenterat något förslag på hur de olika intressena ska balanseras mot varandra. Beatrice Ask har nu bjudit in alla gruppledarna för riksdagspartierna för att få till en samsyn om hur Stasiarkiven ska hanteras. Målet är att få till ett möte mycket snart.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS OCKSÅ:
  ”Skulle vår son vara en bricka i ett spel?” Marianne Ersson pekades ut som Stasiagent

  Ask tveksam till öppna Stasiarkiv blog.svd.se S vill öppna Säpos Stasiarkiv blog.svd.se

  svd.se

  Annons
  Annons
  X

  Justitieminister Beatrice Ask.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X