Annons
X
Annons
X

Ask: Nya FRA-lagen försenas

Säkerhetspolisen måste få använda signalspaning mot terrorister – men inte förrän sommaren 2012, enligt justitieminister Beatrice Ask (M). Det dröjsmålet ifrågasätts av ordföranden i justitieutskottet.

[object Object]
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

SvD kunde på fredagen berätta att Säkerhetspolisen famlar alltmer i blindo. Orsaken är att polisen sedan 2010 inte får använda sig av signalspaning från Försvarets Radioanstalts (FRA). Säpo jämför situationen med ögonsjukdomen starr som efterhand leder till blindhet. Justitieminister Beatrice Ask bekräftar problemen.

– Det är besvärligt. Det är viktigt för Säkerhetspolisen att deras underrättelsearbete fungerar väl och att vi får information. Men vi arbetar med detta, säger Beatrice Ask.

Hon väntar på en utredning som blir klar 1 mars. Den ska remissbehandlas innan regeringen kan lägga fram ett lagförslag. Rent lagtekniskt skulle en ny lag som ger Säpo rätt att inrikta signalspaningen kunna vara i kraft 1 januari 2012. Men justitieministern anser att detta vore att gå för snabbt fram.

Annons
X

– Halvårsskiftet 2012 är det tidigaste man kan tänka sig, säger Beatrice Ask med förklaringen att det behövs ett stabilt och bra beslut.

Det finns stöd för en lagändring i riksdagen. Majoriteten i justitieutskottet vill att Säpos behov ”snarast tillgodoses”. Utskottets ordförande Morgan Johansson (S) förstår inte varför en lagändring skulle behöva träda i kraft först i juli 2012.

– Som jag har uppfattat det finns det redan en plan framåt där en departementsskrivelse ska kunna vara färdig nu under våren. Sedan ser jag framför mig konkreta förhandlingar mellan Socialdemokraterna och regeringen. Jag hoppas ju att vi kan få på plats en lagändring så snart det bara går. Årsskiftet är en rimlig tid att sikta på, säger Morgan Johansson.

Han påpekar dock att man inom S vill se fler ändringar än att polisen ska kunna begära ut uppgifter om utländska förhållanden från FRA.

Johan Pehrson (FP), menar att det är av ”stor vikt” att säkerhetspolisen vid mycket grova brott ska kunna begära signalspaning.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot att polisen ska kunna använda signalspaning. Rättsäkerhet och integritet hotas enligt de två partierna, som kräver att FRA-lagen rivs upp och görs om.

Annons
Annons
X

Justitieminister Beatrice Ask.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X