Annons
X
Annons
X

”Ask måste tillsätta en kriskommission”

Justitieministern bör tillsätta en kriskommission riktad mot gängkriminaliteten. Efter veckans mord i Malmö åkte SvD:s reporter Matilda E Hanson till sin hemstad för att träffa den högste ansvarige politikern. Ilmar Reepalu är otålig – men säger själv att han inte kunde ha gjort något annorlunda.

(uppdaterad)
Ilmar Reepalu (S).
Ilmar Reepalu (S). Foto: DANIEL NILSSON

MALMÖ
Ilmar Reepalu stiger av cykeln vid Möllevångstorget i Malmö. Han bor några kvarter härifrån, i Norra Sorgenfri i stans östra del.

Adressen spelar roll i en stad där en man som växer upp i de västra stadsdelarna i snitt lever åtta år längre än den som bor i den fattigaste delen. Och där andelen som går ut högstadiet med godkända betyg skiljer sig dramatiskt mellan stans skolor – från 16 till 96 procent.

I veckan har en 15-årig högstadieelev och en 48-årig basketprofil skjutits ihjäl här i Malmö. Eller som Ilmar Reepalu, Malmös kommunstyrelseordförande sedan 17 år, säger: avrättats.

Annons
X

– Det taggade upp den här veckan och blev värre än man hade kunnat förvänta sig. Det är därför jag har ropat så högt till Beatrice Ask: gör något åt vapenlagstiftningen! Vi kan inte ha det så att människor som hamnar i konflikt skjuter ihjäl varandra.

Vi träffas några timmar före fredagens manifestation mot våld som samlar sextusen Malmöbor. Här pågår just nu det som internt inom Malmöpolisen kallas Operation Karl-Alfred. Polisen ”spänner musklerna” och kallar in förstärkning från kranskommunerna. Fotpatrullerande poliser i gula västar ska lugna och samla in tips samtidigt som Rikskrim bistår Skånepolisen.

Det räcker inte, anser Ilmar Reepalu.

– Jag anser inte att vi löser de här frågorna genom att tillfälligt plocka poliser från resten av Skåne. Jag får en känsla av att när regeringen säger att nu finns inte mer pengar så vågar inte cheferna här säga att de behöver mer resurser.

Han är otålig:

– Justitieminister Beatrice Ask skulle behöva tillsätta en kriskommission på den statliga sidan med polis, åklagare och domstolsverk. Hur ska vi se till att lagföra och låsa in människorna som begår de här grova brotten?

När jag frågar Ilmar Reepalu vad han säger till Malmöbor som är oroliga att vara på fel plats när det smäller nästa gång, går han först till attack. Risken att utsättas för brott är faktiskt större i Stockholm – hur vågar jag bo där?

Men Malmö sticker ut i ett hänseende: gängmorden är fler i Malmö. Förr gömdes offren undan. I dag lämnas de att dö på gatan.

Jag upprepar frågan hur han ser på människors oro. Nu svarar han.

– Den oro som vanliga Malmöbor känner är berättigad. När tusan kommer någon i vägen för någonting? Det här måste bort! Det här får inte finnas på Malmös gator.

I Södertälje har trenden vänt sedan Stockholms länspolismästare Carin Götblad förra året tog initiativ till en kraftsamling mot gängbrotten. Resultat: i november åtalades 17 ur det så kallade Södertäljenätverket. Och vardagsbrotten har minskat.

Varför lyckas Södertälje och inte Malmö?

– Det man gör i Södertälje gör man i Malmö och vi gjorde det innan de gjorde det i Södertälje. Men Malmö är lite mer utsatt än Södertälje är. Vi ligger nära Köpenhamn som är en riktig storstad och vi ligger på gränsen och får hit narkotika och vapen först.

När Ilmar Reepalu tog över stans ledning 1994 blödde ekonomin och barnfamiljerna lämnade staden. I dag har universitetsstaden Lund fler industriarbetare än Malmö. Öresundsbron och högskolan lockar människor att flytta hit.

Men nu tycker Ilmar Reepalu att utvecklingen går åt fel håll igen. I dag saknar var fjärde ung Malmöbo jobb.

– Jag vet inte ens vad arbetsmarknadsministern heter. Var finns hon när vi har en arbetslöshet som är historiskt sett gigantisk?

Det för oss tillbaka till Malmös geografi och uppväxtvillkor. Här är nästan vart tredje barn fattigt, enligt Rädda barnen.

Ilmar Reepalu frågar mig var i Malmö jag har vuxit upp. När jag säger Sorgenfri och sedan Limhamn i västra stan, lyfter han handen i en gest som antyder att då har jag näsan i vädret.

Hur tänker du, frågar jag. Ilmar Reepalu talar om det kluvna Malmö, där människor från olika stadsdelar lever parallella liv, utan att någonsin mötas. Ett New York med minisamhällen.

Hans egna barn har gått på
samma skola som den mördade 15-åringen gick på. Där går fyra av tio elever ut högstadiet utan fullständiga betyg.

– Men jag tror inte att det har varit någon som helst nackdel för mina barn att gå där. De säger själva att här lärde de sig saker som de aldrig hade lärt sig om de hade gått i en annan skola.

En utmaning, säger han, är att låta fler elever med invandrarbakgrund möta klasskamrater vars föräldrar ”har yrken de inte ens visste fanns”.

– Men jag tror inte att vi orkar driva igenom att bussa elever mot föräldrarnas vilja, som man gör i USA.

Ilmar Reepalu ska cykla hemåt. Han har svingat mot ministrar och polisledning – men vad hade han själv kunnat göra bättre efter 17 år vid makten, frågar jag.

– Om jag hade kunnat göra något bättre så hade jag gjort det. Varenda dag så gör man så gott man kan.

Detta hände i Malmö under årets första vecka:

Söndag 1 januari: En 15-årig pojke hittas skjuten utanför en port i Rosengård strax efter tolvslaget. Han förs till sjukhus med svåra skador. Enligt kvällstidningarna kan ett bråk om en smällare vara bakgrunden till attacken.

Måndag 2 januari: Den skottskadade pojken vårdas på intensivvårdsavdelningen, men avlider av sina skador. Polisen håller en mängd förhör och gör en teknisk undersökning av brottsplatsen. Det finns ännu ingen misstänkt gärningsman.

Tisdag 3 januari: En 48-årig man skjuts till döds på gatan där han bor i stadsdelen Lindängen. Polisen sammankallar en särskild kommission med stöd från bland annat Rikskriminalpolisen.

Onsdag 4 januari: Problemet med den stora tillgången på illegala vapen lyfts igen. Tullen prioriterar inte kontrollen av vapen, visar SvD:s genomgång.

Torsdag 5 januari: ”Beatrice Ask har lämnat Malmö i sticket”, säger Ilmar Reepalu till Sydsvenskan.

Fredag 6 januari: Ilmar Reepalu deltar i en manifestation som samlar 6 000 deltagare mot illegala vapen och brottsligheten på Gustav Adolfs torg i Malmö klockan 17.

Annons
Annons
X

Ilmar Reepalu (S).

Foto: DANIEL NILSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X