Annons
X
Annons
X

Ask: ”Allt ska upp på bordet”

Justitieminister Beatrice Ask lovade ytterligare granskningar när konstitutionsutskottet höll en öppen utfrågning om romers situation i Sverige.

– Allt ska upp på bordet, sade hon.

Av TT
(uppdaterad)

Beatrice Ask lovade att noga granska vad olika utredningar om polisens registrering av romer kommer fram till för att se om det finns behov av särskilda insatser.

– Jag förstår upprördheten i den romska gruppen.

Ask slog fast att tilliten till myndigheterna utan tvekan har skadats av Skånepolisens register över romer, som Dagens Nyheter avslöjade tidigare i höst.

Annons
X

Rikspolischefen Bengt Svenson hänvisade till att utredningar pågår, men uppgav att registret ”tycks vara alltför omfattande för att kunna anses vara rimligt”.

Rikspolischefen ansåg också att Skånepolisen varit sen när det gäller att tala om hur man använt registret och att när polisen nu gjort det så blir bilden mer nyanserad.

Han tillade att sanningen om hur registren används får vi först när tillsynsmyndigheterna utrett saken. Svenson höll med om att det är viktigt med en dialog mellan polis och den romska minoriteten i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – För en dialog måste man anstränga sig från båda håll. Det är inte bara polisen som ska anstränga sig, sade Svenson.

  – Saknas det något som vi kan göra bättre så vänd er till oss.

  Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket, uppgav att romer gått ur föreningen av rädsla för att vara registrerade som föreningsmedlemmar.

  – Ansvaret att ta kontakt ligger hos er, inte hos oss, sade Wallengren.

  Erland Kaldaras, ordförande för Romska ungdomsförbundet, uppgav att förtroende för svenska myndigheter har raserats och att romer i dag tvekar att ringa 112 när de behöver hjälp.

  Rikspolischefen uppgav också att han fått besked av landets länspolismästare att de inte har några underrättelseregister som bygger på etnisk tillhörighet. Han konstaterar att det är en sak att registren är lagliga, men tillägger att man även måste fråga sig om de är rimliga.

  Svep dig igenom SvD:s artiklar om romregistreringen svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X