Annons

Johan Wennström:Åsiktskorridoren är ett verkligt problem

Åsiktskorridoren är ett välfunnet och exakt begrepp, skriver Johan Wennström. Bilden: Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Åsiktskorridoren är ett välfunnet och exakt begrepp, skriver Johan Wennström. Bilden: Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det borde gå att diskutera med människor som kritiserar den svenska linjen utan att betrakta dem som icke vid sina sinnens fulla bruk.

Under strecket
Publicerad

I en radiodebatt som jag deltog i härförleden (”Studio Ett” 5/5) hävdade statsvetaren Gina Gustavsson att den politiska och massmediala uppslutningen bakom den svenska coronalinjen, och det regelmässiga avfärdandet av kritiska röster från exempelvis vetenskapssamhället, kan härledas till en sorts okritisk patriotism.

Den syn som jag gav uttryck för, är att patriotism är en positiv och samlande känsla, som för många svenskar är en tröst i krisen. Vad vi har att göra med, sade jag, är i stället den ”åsiktskorridor” vars existens statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson gjorde oss uppmärksamma på under de år då nivån på det svenska flyktingmottagandet inte kunde ifrågasättas offentligt.

Annons
Annons
Annons