Annons

Åsiktskontroll på Migrationsverket

Under strecket
Publicerad

KOLUMN | SILA MYGG OCH SVÄLJA KAMELER

När jag för några år sedan anmälde att en anställd vid en av Migrationsverkets förvarsenheter hade kommit in på sin fritid nattetid och hållit egna ”förhör” med bryskt väckta asylsökande som var inlåsta där, då hände inte mycket.

När Migrationsverket fick kännedom om att en anställd vid verket lät en asylsökande kvinna och hennes lille son flytta hem till hans bostad, att han försåg henne med knark och att han lät henne utan körkort köra hans bil som hon bland annat hamnade i diket med, då hände inte mycket.

När jag framförde misstankar om att rekvisitioner, som anställda själva fick godkänna upp till 6000 kronor och som var avsedda för att anskaffa husgeråd, möbler etc till förläggningens lägenheter där de asylsökande bodde, användes till prylar till de anställdas hem (och deras barns), då hände inte mycket.

När anställda slog larm om att en beslutsfattare på verket brukade ha sin flickvän sittande i sitt knä på arbetsrummet med datorn öppen med sekretessbelagda uppgifter på skärmen, då hände inte mycket. Annat än att han blev ombedd att inte ha henne på sitt arbetsrum, sittande i sitt knä.

Annons
Annons

När en anställd på avvisningsresa till Mongoliet festade med prostituerade, lät sig bjudas på vargjakt och fraterniserade med ledande tjänstemän tvärtemot vad som var tillåtet, då hände inte mycket, annat än att han fick ”en disciplinpåföljd”. Kanske jobbar mannen fortfarande kvar.

Det finns hur många exempel som helst. Detta är bara ett axplock.

Däremot har en ny verksamhetschef, Eugène Palmér, tyckt att det är av stor vikt att omplacera en enhetschef, Lennart Eriksson, för att denne på sin privata hemsida och blogg bland annat uttalar sin sympati för staten Israel. Snacka om att sila mikroskopiska mygg och svälja gigantiska kameler!

Jag känner inte Lennart Eriksson. Jag har aldrig träffat honom och jag aldrig pratat med honom. Utan att ta ställning för eller emot hans åsikter på något sätt så anser jag att vad han tycker och tänker, som han enligt uppgift från nära medarbetare inte på något sätt låtit påverka sitt arbete, inte på långa vägar ter sig ens en bråkdel så allvarligt som de fall jag berättar om ovan.

Åsikter skadar inte sovande, inlåsta asylsökande. Åsikter kostar inte skattepengar som ett eventuellt missbruk av rekvisitioner på upp till 6000 kronor gör. Åsikter gör inte att man på olika sätt utnyttjar asylsökande. Åsikter är också en helt annan sak än att sitta med en flickvän i knäet med datorn påslagen och sekretessbelagda uppgifter väl synliga för utomstående. Åsikter är något annat än att umgås med prostituerade och låta sig bjudas av avvisningslandets ledande tjänstemän. Åsikter skadar sällan så länge de inte påverkar ens arbete.

Vore det inte bättre om de anställda på Migrationsverket rannsakade sig själva och vad de sysslar med, särskilt folk i ledande positioner, innan de rackar ner på någon för hans åsikter? Att de börjar angripa större problem än Lennart Erikssons proisraeliska inställning som så vitt känt inte skadat någon?

Merit Wager är översättare och fri skribent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons