Annons

Asiens största konstbiennal öppnar under svensk ledning

Installationsvy av Ingela Ihrmans ”The Giant Hogweed”, 2015, på Tensta Konsthall.
Installationsvy av Ingela Ihrmans ”The Giant Hogweed”, 2015, på Tensta Konsthall. Foto: Gwangju Biennale 2016

I dag, 2 september, öppnar Asiens största konstbiennal, Gwangju-biennalen i Korea. Konsten som nödvändig modellbyggare för en tänkt framtid står i fokus för svenska Maria Lind som konstnärlig ledare.

Under strecket
SvD
Publicerad

Marie-Louise Ekman är en av fem svenska konstnärer som bjudits in till Gwangju-biennalen. Där visas bland annat konstnärens silkscreentryck ”Good” från 1971.

Foto: Gwangju Biennale 2016 Bild 1 av 1

Maria Lind, som sedan 2011 är chef för Tensta konsthall, har bjudit in över 100 konstnärer som med sina verk på olika sätt berör överlevnadsstrategier eller alternativa och möjliga vägar framåt.

Begreppet ”the eighth climate” i utställningens titel, syftar på ett tillstånd först beskrivet av den persiske 1100-talsmystikern och filosofen Sohravardi och vidareutvecklat av filosofen Henri Corbin (1903–1978). Det är ett tillägg till det sjunde fysiska klimatet på jorden, identifierat av forntida grekiska geografer, och fungerar som en ”mellanvärld”. Denna värld är både materiell och immateriell, abstrakt och konkret, full av fantasi och potential men har samtidigt verkliga effekter. På så vis uppvisar ”the eighth climate” intressanta paralleller till hur samtidskonsten fungerar.

Annons
Annons
Annons