Recension

Kung Fu hustleAsien är tillbaka på tronen

Skräddaren (Chiu Chi Ling) är redo att ta sig an Yxgänget.
Skräddaren (Chiu Chi Ling) är redo att ta sig an Yxgänget.
Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan de luftburna striderna i Crouching tiger, hidden dragon fick oss att tappa andan har kampen om det filmiska luftrummet bara trappats upp. USA försökte slå tillbaka med Matrix-filmerna. Men Asien kom igen med Hero och Flying daggers.

Nya försök från väst kom med specialeffekterna i Sagan om ringen– och Harry Potterfilmerna. I Kung Fu hustle har Stephen Chow samlat krafterna för en avgörande omgång tillsammans med den legendariske Yuen Wo Ping (som både gjort koreografin till Crouching tiger och Matrix-filmerna) samt en rad kampsportstjärnor ur Hongkongfilmens guldålder på 60- och 70-talen. Förutom sig själv förstås.
Stephen Chow är den största komediaktören vid sidan av Jackie Chan i Asien just nu med över 50 filmer i bältet. Och resultatet är makalöst: poetiskt, roligt, vackert, hisnande, som en blandning av Singing in the rain och Roger Rabbit. Ett visuellt fyrverkeri där gränsen mellan specialeffekter och animation helt sömlöst går över i ”verklighet”.
Vi befinner oss i en icke namngiven storstad av det neonglittrande slaget som styrs av Yxgänget. Polisen är bokstavligen förlamad av skräck. Ledaren, Broder Sum, kännetecknas liksom andra gangsterledare i grannskapet av dålig tandstatus.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons