Asiatiska pigor lever rättslöst

Mellanösterns medel- och överklasshem är fyllda av asiatiskt tjänstefolk. Deras blyga inkomster blir till miljardinkomster för hemländerna. Fattigdom driver asiatiska kvinnor att ta hand om andras hem och familjer i främmande land. Pigorna kan i värsta fall råka ut för samma öde som Manel från Sri Lanka. Hon var slavarbetare i nio år.

Under strecket
Publicerad
Lankesiska Manel hölls instängd som obetald piga hos en familj i Beirut i nio år. Nu har hon rymt och får rättshjälp av katolska Caritas.

Lankesiska Manel hölls instängd som obetald piga hos en familj i Beirut i nio år. Nu har hon rymt och får rättshjälp av katolska Caritas.

Foto: BITTE HAMMARGREN
Annons

I Libanon är det så vanligt med hembiträden från Sri Lanka att ordet för lankesiska på vanligt talspråk blivit synonymt med piga. Barn som uppfostras av asiatiskt tjänstefolk börjar tala ”Pidgin Arabic”, klagar språkforskare i Beirut. Det är symptom på ett fenomen som märks över hela Mellanöstern: de miljontals migrantarbetarna från Asien. De bäst lottade och utbildade kan göra karriär inom serviceyrken, men andra hamnar långt ned på den sociala skalan. Längst ned finns pigorna.

Alla hembiträden utnyttjas inte under slavliknande villkor. Alla tvingas inte att arbeta omänskligt långa dagar, alla berövas inte sin lön och rätt till fridagar. Men alltför många blir rättslösa och utlämnade åt arbetsgivarnas godtycke. Men en pigdebatt börjar så smått växa fram i arabvärlden. I Libanon har Human Rights Watch, HRW, varit drivande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons