Annons

”Asiatisk mat måste inte vara billig takeaway”

Crystal Chung som öppnade popuppkrogen Crystal’s Caff, och den kinesiska gatumaträtten jianbing på Lao Lao vid Mariatorget.
Crystal Chung som öppnade popuppkrogen Crystal’s Caff, och den kinesiska gatumaträtten jianbing på Lao Lao vid Mariatorget. Foto: Miriam Preis

En era av fyra små rätter och flottiga bufféer närmar sig sitt slut. SvD Mat& resor besöker krogarna som tar den kinesiska maten på allvar.

Under strecket
Publicerad

Dubbel Dubbel i Göteborg.

Foto: Ellika Henrikson

Ankfun på dumpling-krogen Dubbel Dubbel i Göteborg, där man äter en dim sum-inspirerad meny.

Foto: Ellika Henrikson

På Surfers finns en bar där man kan delta i en kinesisk teceremoni.

Wade Brown lagar ”sort of Asian” på Pink Head HQ i Malmö. Råvarorna är lokala, medan smakerna är kinesiska.

Foto: Miriam Preis

Full fart i köket på Pink Head Noodle Bar i Malmö. Här serveras både biangbiangnudlar och dan dan-nudlar.

Foto: Miriam Preis

I Kina dricker man inte vatten till maten, men gärna spritdrycken baijiu, med en alkoholhalt på 40–60 procent.

Foto: Miriam Preis

Restaurang R Asias ägare Shuai Chen (till vänster) och hans fem kockar tar en shot av den kinesiska spritdrycken baijiu.

Foto: Miriam Preis

Susan Xin på Lao Lao ville laga något som svenskar inte hade testat. Det blev kinesiska crêpes.

Foto: Miriam Preis

Typisk hemmamat i Hongkong: stekta nudlar med fiskbullar och köttbullar.

Foto: Miriam Preis

Det är dan före dan på kinesiska restaurangen Surfers. Om ett dygn ska den nya, större lokalen invigas på Norrlandsgatan i Stockholm, med plats för en wokstation, en ångstation och utrymme att fermentera.

– Tidigare låg vi på Regeringsgatan 88, några hundra meter bort. ’Lucky number 88’, säger ägaren Mymlan Isenborg och visar upp inredningen, byggd av bland annat gamla sänggavlar från hotell Dragon Gate i Gävle.

Annons
Annons
Annons
Annons