X
Annons
X
Krönika

Guy Dammann: Asagudarnas dån det enda som rår på Mellon

När diskussionerna kring årets Melodifestival hotade ta knäcken på artikelförfattaren reste han till Island för att lyssna till Jón Leifs Edda-oratorium – en stormig gudasaga som kvickt blåser mello-luddet ur öronen.

Läs mer om Musikveckan med SvD

Det blev ovanligt mycket melodifestival i år. Kanske inte själva festivalen – som var ungefär lika utdragen som i fjol fast med färre svordomar och mer glitter – utan hemma hos oss, eftersom vi nu inte endast har ett, utan två barn som intresserar sig för detta nationella musikevenemang. Kravet på diskussionsutrymme ökar exponentiellt. Långt efter finalen blir man fortfarande tillfrågad flera gånger om dagen vilken låt som var bäst, tätt följt av 5-åringens respektive 8-åringens egna resonemang och motiveringar. Plötsligt fastnar hela trasslet djupt inne i öronen där det får eget liv. Som ett lätt verkande gift, är det inte en enskild dos utan den kumulativa effekten som gradvis gör slut på en.

Jag stack till Island. Om inte den nordatlantiska kulingen skulle räcka för att rensa mina hörselgångar, kunde nog säkert en konsert av Jón Leifs musik klara av den uppgiften – tänkte jag. Världspremiären av Edda II, ett stort oratorium om asagudarna och deras öde av den sedan 50 år tillbaka avlidne Leifs, gav löfte om att bli en stormig historia.

Eyjafjallajökull är Islands femte största glaciär. Bilden är från vulkanutbrottet 2010.

Foto: Brynjar Gauti/TT Bild 1 av 8

Eyjafjallajökull är Islands femte största glaciär. Bilden är från vulkanutbrottet 2010.

Foto: Brynjar Gauti/TT Bild 2 av 8

Jón Leifs, 1899–1968.

Foto: Lebrecht/ IBL Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Bild 6 av 8
Bild 7 av 8
Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X