X
Annons
X
Recension

Snart är det 1968 Åsa Moberg fångar det goda och det dåliga 1968

Flyhänt och levande analyserar Åsa Moberg en tid av såväl kamp för fred och jämställdhet som dogmatism och mobbning. Åsa Mobergs roman "Snart är det 1968" lyckas säga betydligt mer om revolutionsåret som i år firar 50 år, än åtskilliga fackböcker i ämnet, skriver Yukiko Duke.

Kravaller i Båstad i maj 1968 mot tennismatchen mellan Sverige och Rhodesia. Det var första gången som polis använde vattenkanon mot demonstranter. Foto: André Maslennikov/IBL
Läs mer om Vårens böcker 2018

Min kusin Kouji engagerade sig helhjärtat i den japanska studentrevolten 1968. Den nådde sin kulmen i januari 1969, då studenterna vid Tokyouniversitetet – däribland Kouji – ockuperade byggnader på universitetsområdet. Studenterna höll stånd i elva timmar innan kravallpolisen med stor brutalitet stormade byggnaderna. En dämpad Kouji kom hem med krossade glasögon och sönderriven skjorta. Efter en tid återgick allt till det vanliga, såväl på universitetet som i samhället. Många år senare frågade jag Kouji vad revolten egentligen hade betytt för honom. Jag kommer aldrig att glömma sorgen i hans ögon när han svarade: ”Oskuldens död.”

I år är det femtio år sedan en stark vänstervåg svepte över världen och manade unga till uppror. Natur och Kultur uppmärksammar detta med en återutgivning av Åsa Mobergs "Snart är det 1968". Det är ett klokt val av förlaget: paradoxalt nog lyckas detta skönlitterära verk säga betydligt mer om revolutionsåret än åtskilliga fackböcker i ämnet.

Kravaller i Båstad i maj 1968 mot tennismatchen mellan Sverige och Rhodesia. Det var första gången som polis använde vattenkanon mot demonstranter.

Foto: André Maslennikov/IBL Bild 1 av 4

Ridande poliser bland ett gäng demonstranter i Stockholm, september 1968.

Foto: Lennart Nygren Bild 2 av 4

Åsa Moberg, född 1947 i Piteå, är journalist, översättare, författare och samhällsdebattör. Utöver ett rikt skönlitterärt författarskap, ofta med självbiografiska inslag, har Moberg skrivit om frågor som jämställdhet, psykisk ohälsa, och inte minst Simone de Beauvoir – vars verk hon också översatt till svenska tillsammans med sin före detta sambo Adam Inczèdy-Gombos.

Foto: Natur & Kultur Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X