Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Åsa Linderborgs vänner utmärker sig igen - i Ryssland

En av vinterns uppmärksammade kulturstrider var angreppet från Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg på en forskarrapport om rysk desinformation i Sverige. Magnus Ljunggren har följt upp hur saken använts i ryska medier.

Säkerhetsrådet
Åsa Linderborg - om sanningen ska fram?
Åsa Linderborg - om sanningen ska fram? Foto: Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet

Den 17 januari karakteriserade den landsflyktige ryssen Aleksej Sachnin Aftonbladet Kultur på radiokanalen Echo Moskvy:s hemsida som ”den reella yttrandefrihetens sista ö i Sverige”. Inlägget var en utvidgad version av hans AB-artikel samma dag till försvar för den egna saken gentemot forskarna Martin Kraghs och Sebastian Åsbergs granskning av rysk desinformation i Sverige (där han själv i förbigående figurerar som AB-skribenten ”Andrej”).

Sachnin konstaterade för rysk publik att det nu inte är långt mellan Putins Ryssland och Löfvens Sverige. Det är ”de svenska hökarna” som sätter gränserna för vad som får sägas i landet. Och de följer trenden i globala liberala medier, idag hårt disciplinerade och uniforma propagandainstrument ”som ingen tror på”.

Sachnin lät plötsligt som en kopia av en annan delvis Sverigebaserad ryss, Förintelseförnekaren Israel Shamir. Denne ökände antisemit har beskrivit AB Kultur i det rödbruna Moskvabladet Zavtra som inbegripet i ett tappert envig med det illasinnade, allt dominerande judiska Bonnierimperiet. Nyss skrev Shamir på propagandakanalen RT:s hemsida om hur Expressen och Dagens Nyheter under ledning av Pentagon och State Department styr informationsflödet i Sverige – med ”forskare” som Kragh och Åsberg som draghjälp. Bara Aftonbladet förmår bjuda motstånd.

Annons
X

Att Sachnin och Shamir med nästan identiska formuleringar framställer Aftonbladet som en ö i en fientlig medievärld är ingen tillfällighet. De båda har visat sig vara vänner och dialogpartners på Facebook. Sachnin (med minst åtta AB-artiklar om Ryssland och Ukraina bakom sig) har en klar vänsterframtoning, precis som Shamir när det passar. Samtidigt verkar han ha den rasande rasisten som ett slags mentor.

Det finns i de bådas löpande Facebook-samtal ett självklart ”vi”. I stunder av uppgivenhet peppas unge Sachnin av den ärrade Shamir som betonar att de faktiskt ingår i en stark gemensam front, med ”det enkla folket” bakom sig - mot bankirer och mediemoguler (ni-vet-vem).

När Sachnin har skrivit en ny artikel sänder han ut ett Facebook-meddelande därom till Shamir och dennes son Johannes Wahlström. Den återkommande AB-medarbetaren och Östeuroparapportören Wahlström fockades, som många minns, från Ordfront 2006 efter att ha påstått att Bonnierägda DN bara var Israels förlängda arm.

På Echo Moskvy-bloggen den 17 januari länkade Sachnin till hans färska AB-uppgörelse med ett New York Times i liberalismens hårda ledband. Där lät Wahlström förstå att det var Trumps seger i valet som räddade USA från en åsiktsdiktatur under Clinton-etablissemanget. Han lade till att samma strypningshot kändes av också i Sverige.

Pappa Shamir samkörde som han brukar med sin son, som vanligt med grövre medel. På sin blogg betecknade han initialt Trumps triumf som en historisk vändpunkt: ”det judiska seklet” var nu till ända, äntligen skulle det bli fritt fram för antisemitism igen. Han tyckte sig se ett Europa i färd med att resa sig ur ”det liberala tyranniet”.

Alldeles särskilda förhoppningar sade han sig hysa om att "de lyckliga slavarna” i Sverige med detta skulle få kraft att resa sig mot förkvävande medier och fanatisk feminism. På RT-hemsidan puffar han för sonens utmaningar av Bonnierpressens oinskränkta makt (och nämner naturligtvis särskilt i sammanhanget den förfärligt russofoba ”systerblaskan” New York Times).

På AB Kultur har man basunerat ut att Martin Kragh och Sebastian Åsberg bedriver ”häxjakt” på sidans nyanserade bevakare av det rysk-ukrainska kriget. Man bör nog tala med lite mindre bokstäver när man är så insyltad i rysk extremism och rasism.

MAGNUS LJUNGGREN är professor (em) i rysk litteratur vid Göteborgs universitet.

Annons

Åsa Linderborg - om sanningen ska fram?

Foto: Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X