Annons

Arvtagaren - nu är Olsson ohotad Välkommen i guldklubben Nu har han allt utom OS-segern Olssons karriär – hopp för hopp

Välkommen i guldklubben, Christian! Nu kan den 23-årige göteborgaren sälla den till den exklusiva skaran av världsmästare. Så här har det gått i tresteg i samtliga tidigare friidrotts-VM.

Under strecket
Publicerad

Paris Ett hopp. Sedan var guldet klart. Christian Olsson gick på knock direkt och tog VM-tävlingarnas hittills mest överlägsna seger. Till och med hans sämsta riktiga hopp hade gett guld. - Men jag tog inget för givet, det var nervöst hela tiden. Dubbla EM-guld i fjol. Dubbla VM-guld i år. Olsson är kung av tresteg. VM-guldet blev hans enklaste mästerskapsseger. Han utklassade konkurrenterna och hade tävlingens sex längsta hopp. Ingen annan var i närheten av svensken som tog Sveriges andra guld här i Paris, efter Carolina Klüfts seger i sjukamp. I första omgången fick Christian perfekt träff med bara två millimeter tillgodo på plankan. Ett, tu, tre! Hoppet mätte 17,72, bara fem centimeter från hans svenska rekord. - Det var det roligaste som kunde hända. Kanske fick jag ner motivationen för de andra, men jag tänkte inte alls så. Han fortsatte med 17,52-17,50-17,52-17,34-15,33 innan det var dags för ärevarv på Stade de France med svenska flaggan. - En fantastisk känsla. Även om jag ledde med så pass mycket hela tiden var det en jobbig final till sista hoppet, sade Christian.

Annons

Han kom till VM som storfavorit och höll för trycket. Den 23-årige Örgrytehopparen är obesegrad i sommar, rankad världsetta och har också årets bästa resultat med 17,77. Knocken i första omgången ”dödade” tävlingen. Kubanen Yoandri Betanzoz tog silvret med 17,28. Bronset gick till Leevan Sands, Bahamas, 17,26. Christian jublade när Betanzos fick röd flagg i sista omgången och guldet var klart. Med ett leende på läpparna tog han sats för sista hoppet som han mest ”sprang igenom” i ren glädje. Kände du att guldet var klart redan efter första hoppet? - Absolut inte. Jag var fokuserad hela tiden och inte säker förrän allt var klart. Men visst känns det fint att jag hade de fem längsta hoppen och vann med en halvmeter. Det är jag absolut jättenöjd med. Första guldkramen gick till tränaren och kompisen Yannick Tregaro, som tränat Christian sedan 1999. Christian har en svit i mästerskapssammanhang som är unik. I fjol tog han guld både utom- och inomhus i EM. I år har han upprepat bedriften i VM. När han vann inomhus-VM i Birmingham i våras gjorde han det med en fullträff i sista hoppet. Nu slog han till direkt.

Annons
Annons
Annons