Annons

”Arvsskatt skadligt och omoraliskt”

Foto: Henrik Isaksson/TT

Arvsskatt är skadligt och orättvist. Ny forskning pekar på att arv i Sverige till och med sänker den ekonomiska ojämlikheten. Det skriver John Norell och Johannes Nathell, Fria moderata studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Den 6 augusti presenterade regeringens jämlikhetskommission sina slutsatser och bland förslagen fanns införande av en arvsskatt. När arvsskatten i Sverige avskaffades år 2004 av en socialdemokratisk regering med stöd av MP och V gjordes det med enighet i riksdagen. Att frågan om skattens införande nu är uppe på tapeten igen är olyckligt då det finns en rad problem med den.

Till att börja med ska man komma ihåg att arv redan är beskattade pengar. Den som tjänat ihop en förmögenhet att ge vidare till sina arvtagare har redan betalat inkomst- och/eller kapitalinkomstskatt på inkomsterna. Denna dubbelbeskattning gör att incitamenten för att spara och investera minskar. När sparande bestraffas kommer människor i livets slutskede i högre grad därför spendera pengarna i stället för att låta dem investeras i projekt som på sikt kan leda till ökat välstånd i samhället.

Annons
Annons
Annons