Annons
X
Annons
X

Arvsrätt ny strid i Centern

Människor ska själva få bestämma vem som ska ärva ens tillgångar. Det anser Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson, som tar strid för att behålla det kontroversiella förslaget om arvsrätten i det nya idéprogrammet. Därmed går han rakt emot partiledaren Annie Lööf.

Fri invandring, månggifte, avskaffad skolplikt, ökad federalism och slopad arvsrätt – förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet har orsakat en inflammerad intern debatt. Partiledaren Annie Lööf har offentligt tagit avstånd från flera av tankegångarna.

– Jag tycker att det är viktigt att nu gå ut och markera vilka delar som inte är aktuella, och månggifte och förändrad arvsrätt är två sådana som inte är aktuella för mig, sade hon till Ekot i början av januari.

Annie Lööf har utlovat ett ”förädlat förslag” inför stämman i mars och på fredag träffas partistyrelsen för att diskutera hur idéprogrammet ska se ut. Ledamoten Johan Linander, som också är vice ordförande i riksdagens justitieutskott, klargör nu att han tänker ta strid för att arvsrätten ska göras om.

Annons
X

– Det här funderade jag över redan när jag läste juridik i Lund på 1990-talet. Man kan ge bort allt man äger under sin livstid, men precis efter dödens inträde har barnen rätt till hälften. Varför ska man som döende inte fritt få bestämma över sin egendom?

Enligt Johan Linander är det både ”onödigt och omodernt” med en så kallad laglott. Barnens ovillkorliga arvsrätt innebär i dag att en förälder bara kan testamentera bort 50 procent av sin kvarlåtenskap till någon annan än sina bröstarvingar. Den regeln vill arbetsgruppen bakom idéprogrammet, under ledning av Per Ankersjö, avskaffa. Motiveringen är att ”Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar”.

Johan Linander håller med, och går därmed rakt emot sin partiledare Annie Lööf.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns ingen anledning att ha laglotten kvar. Jag läste om en gammal dam med två barn. Det ena har hjälpt till att ta hand om henne, är ensamstående med barn och har det knapert ekonomiskt. Det andra barnet har det bra ställt, kommer sällan och hälsar på och bryr sig inte speciellt mycket om sin mor. Damen vill ge det lilla som finns kvar till den som behöver det bäst, men det går ju inte, säger Johan Linander.

  Han konstaterar dessutom att dagens regelverk är lätt att kringgå.

  – Man kan ju skänka bort allt eller låna tillbaka sitt hus under livstiden. Men det är ett rätt omständligt sätt, i stället för att bara testamentera på det sätt man vill.

  De flesta skriver inget testamente, poängterar Johan Linander, och då ska kvarlåtenskapen automatiskt tillfalla bröstarvingarna, precis som i dag.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X