Arvidsjaur vågar inte jubla

Kommunalrådet Per Lavander i Arvidsjaur vågar inte jubla ännu. Men han är nöjd över löftet om att antalet jobb räddas. Samtidigt förbereder sig orter som Vaxholm och Strängnäs på en framtid utan regemente.

Under strecket
Publicerad
Kommunalrådet Per Lavander (s) i Arvidsjaur var försiktigt nöjd med överenskommelsen mellan  socialdemokraterna och vänsterpartiet. Men han vill ha det svart på vitt; ”först då kommer vi nog att hurra lite”.

Kommunalrådet Per Lavander (s) i Arvidsjaur var försiktigt nöjd med överenskommelsen mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet. Men han vill ha det svart på vitt; ”först då kommer vi nog att hurra lite”.

Annons

Per Lavander (s) följde med spänning gårdagens försvarsdebatt via en bildskärm i Arvidsjaur. Efter överenskommelsen var han belåten.
– Stämmer det att vi får fortsatt jägarutbildning, utveckling av militär och civil testverksamhet och oförändrat antal statliga jobb är jag nöjd.

Men han vill inte jubla innan allt är klart.
– Jag vill ha det svart på vitt. Det tror jag gäller för alla här. Först då kommer vi nog att hurra lite.
Hösten har varit väldigt tung, konstaterar han. Förslaget om att lägga ned K 4 kom som ett ”dråpslag” mot kommunen med 6 948 invånare.
– Enligt en utredning skulle ungefär 1 200 människor lämna Arvidsjaur. Uppmärksamheten har varit stor och jag tror att folk har fått upp ögonen för att förhållandena ser olika ut i Sverige. På vissa platser är det väldigt svårt att skapa nya jobb.
För Strängnäs del har arbetet med att hitta nya jobb redan inletts. Försvarsbeslutet innebär att P 1 läggs ned.
– Vi kämpade länge och väl, men när propositionen väl kom började vi förbereda oss på nedläggningen, säger finanskommunalrådet Ulf Kristersson (m).
Enligt honom är regementets nedläggning den största förändringen i Strängnäs sedan stadsbranden 1871.
– 550 personer förlorar sina jobb i en kommun med runt 16 000 invånare. Men det här får inte hindra den goda utveckling vi har haft den senaste tiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons