Annons
X
Annons
X

Karl Sigfrid: Arvet efter Reinfeldt en börda för Kinberg Batra

Det nya politiska läget
Anna Kinberg Batra kämpar i motvind.
Anna Kinberg Batra kämpar i motvind. Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

”Vad ska du göra? Hur ska du göra det? Och med vem ska du göra det?” De här tre frågorna ställde dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt till Socialdemokraterna varje gång han fick tillfälle under valrörelsen 2014. Nu är det Moderaterna som kämpar med att ge svar på precis samma frågor, alltmedan snart sagt varje opinionsmätning kommer som en ny kalldusch.

Särskilt Reinfeldts tredje fråga – med vem ska du göra det? – orsakar huvudvärk i en tid då Sverigedemokraterna växer. Det har blivit allt tydligare att Sverigedemokraterna inte bara är ett eget block, utan att deras framgångar också förändrar balansen mellan alliansen och de rödgröna. SCB:s mätningar visar att närmare 60 procent av Sverigedemokraternas väljare har ett alliansparti, i de flesta fall M, som näst bästa alternativ. Lite mer än 10 procent anger att ett rödgrönt parti är näst bäst.

När det tredje blocket i svensk politik växer är det alltså i första hand borgerligt sinnade väljare som de drar till sig. Det betyder att ju större Sverigedemokraterna blir desto mindre blir Alliansen i förhållande till de rödgröna. Med två år kvar till valet och en problemtyngd regering kan Alliansen ändå hålla jämna steg, men att bli största block på valdagen blir en större utmaning 2018 än i tidigare val. I det ljuset blir Moderaternas kritiserade utspel om att samtala med alla partier i riksdagen begripligt.

Annons
X

Oavsett åsikt om Sverigedemokraterna ska Anna Kinberg Batra ha ett erkännande för att hon skakar av sig delar av det hyckleri som präglat riksdagsarbetet. Övriga partier har sedan Sverigedemokraternas inträde i riksdagen gett partiet en maktställning som vågmästare, trots högtidligt tal om att inte ge dem inflytande.

Moderaterna har hamnat i en negativ spiral där motgång i opinionen ger upphov till en förlorarstämpel, som i sin tur sänker opinionssiffrorna ytterligare. Situationen förvärras av anonyma riksdagsledamöter och lokala partiföreträdare som väljer att offentligt ifrågasätta partiledningens kompetens. Den sortens intern kritik är särskilt skadlig för ett parti med kompetens och ansvar som affärsidé.

En rättvis beskrivning av läget måste ta hänsyn till att utvecklingen efter valet 2014 har gett den nuvarande partiledningen usla förutsättningar. Fredrik Reinfeldt gjorde stora insatser för sitt parti, men han lämnade efter sig en decemberöverenskommelse som ställde Alliansen utan inflytande och en migrationspolitik som sprack i mötet med flyktingströmmarna 2015. Smärtsamma politiska helomvändningar blev ofrånkomliga.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det moderata recept som säkrade återvalet 2010 – arbetslinjen i kombination med ett hårt grepp om statens plånbok – har blivit mindre användbart i opposition. Du kan inte visa din förmåga som stabil administratör när du inte har någon regeringsmakt att administrera.

  Moderaterna betalar nu ett pris för öppningen mot Sverigedemokraterna, men vi väntar fortfarande på de politiska förslag som samtalen ska bidra till att baxa genom riksdagen. När medborgarna ser vad som ligger i den vågskålen är det sannolikt att det politiska spelet sjunker in i bakgrunden, och sakpolitiken tar över.

  För Centerpartiet och Liberalerna blir det svårt att med bevarad trovärdighet sänka borgerliga förslag till förmån för rödgröna alternativ. Ännu mer laddat blir det när valet närmar sig. Hur agerar alliansväljare i ett läge då en röst på Moderaterna eller Kristdemokraterna garanterat är en röst för maktskifte medan en röst på Centerpartiet eller Liberalerna kan bli en röst för att släppa fram Stefan Löfven och Gustav Fridolin en period till?

  Annons

  Anna Kinberg Batra kämpar i motvind.

  Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X