Ärtsoppa värre än Barnevik

Under strecket
Publicerad
Annons

För en vecka sedan hade Percy Barnevik chansen attåterupprätta åtminstone en del av sin förlorade hedernär han intervjuades i SVT:s Agenda. Han tog den inte. I stället för att säga att han ämnar avstå från en del av sina 930 miljoner kronor vecklade han in sig i teknikaliteter. Barneviks pension baseras på många års framgångsrikverksamhet i ABB. När han avgick som VD 1996 var den svensk-schweiziska koncernen ett starkt företag som genererat tusentals arbetstillfällen och enorma skatteintäkter. Det glömmer en del kritiker bort. De ser bara inkarnationen av girighet. Ändå kvarstår frågorna:
Barnevik talar nu om behovet av "limiter" när pensionsavtal skrivs. Varför föregick han då inte med gott exempel?
En vanlig förklaring är att Barnevik blev privatekonomiskt "fartblind". Det är nog riktigt. Men varför var det ingen som sade till honom att sänka farten?
I vår ska svenska och afghanska kvinnoorganisationer mötas i Afghanistans huvudstad Kabul. Det är ett strålande initiativ.
Men de svenska deltagarna gör nog bäst i att inte nämna den så kallade talibanfeminismen - "samma förtryck här som där".
Och själv är jag faktiskt mer upprörd över att åldringar i Sverige förgiftas med gammal ärtsoppa än att Percy Barnevik tillskansar sig 100-tals miljoner och att Sverige inte får OS-guld i hockey.

Annons
Annons
Annons