Lars Wallsten:Artikeln om fångvård som förändrade allt

Robert Martinson tillhörde aktivistgruppen Freedom riders, vilket bland annat gav honom 39 dagars fängelse på det ökända högsäkerhetsfängelset Parchman.
Robert Martinson tillhörde aktivistgruppen Freedom riders, vilket bland annat gav honom 39 dagars fängelse på det ökända högsäkerhetsfängelset Parchman. Foto: Mississippi Department of Archives and History

”Ingenting fungerar” – den formuleringen om dåliga behandlingsresultat för kriminella har sedan den myntades 1974 använts i otaliga vetenskapliga och ideologiska dispyter. Höger och vänster har dragit olika slutsatser av ”Martinsons doktrin”, men Martinson själv ansåg sig vara missförstådd. 

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inget nytt att brottslighet är ett oroande samhällsproblem. Inte heller att det genom tiderna fungerat som skådespel och projektionsyta för olika värderingar. Dagens stora intresse för brott ger nya infallsvinklar men inte sällan finns en övertro på precisionen i påståenden om orsaker, risker och åtgärder. Eller som den gamle läraren på polisutbildningen sa när han kritiserades för sina daterade exempel i undervisningen: ”Folk har ihjäl varandra på precis samma sätt som förr, det ser likadant ut och orsakerna är i grunden desamma.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons