Framtidens tallrik
Satsningen presenteras av:
Scan

Ärtan som byggde Sverige – före potatisen – tillbaka

Foto: Lisa Arfwidson

Bortglömda svenska grödor är en av nycklarna till en hållbar mat­produktion, menar pris­belönte kocken Stefan Eriksson. Här väljer han sina favoriter – och tipsar om hur du lyckas med dem i köket.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Stefan Eriksson visar upp Rättviksärter, en sorts gråärt som odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde Sverige.

Stefan Eriksson visar upp Rättviksärter, en sorts gråärt som odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde Sverige.

Foto: Lisa Arfwidson
Stefan Eriksson, Årets kock 2005, har varit med och startat upp Restauranglabbet, som vill vara ”världens mest hållbara restaurang”.

Stefan Eriksson, Årets kock 2005, har varit med och startat upp Restauranglabbet, som vill vara ”världens mest hållbara restaurang”.

Foto: Lisa Arfwidson
Nära hemmet i Stockholm hittar Stefan Eriksson en viol – och börjar beskriva hur man gör viollikör.

Nära hemmet i Stockholm hittar Stefan Eriksson en viol – och börjar beskriva hur man gör viollikör.

Foto: Lisa Arfwidson

2005 utsågs Stefan Eriksson till årets kock. I dag driver han tillsammans med kollegor Restauranglabbet, en restaurang som vill sätta råvaran i fokus och styra matproduktionen i en mer hållbar riktning.

– Det är ett skifte på gång, säger han.

Artikelserien Framtidens tallrik presenteras av ScanScan

Till Framtidens tallrik
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons