Annons

Ärtan som byggde Sverige – före potatisen – tillbaka

Foto: Lisa Arfwidson

Bortglömda svenska grödor är en av nycklarna till en hållbar mat­produktion, menar pris­belönte kocken Stefan Eriksson. Här väljer han sina favoriter – och tipsar om hur du lyckas med dem i köket.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Eriksson visar upp Rättviksärter, en sorts gråärt som odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde Sverige.

Foto: Lisa Arfwidson

Stefan Eriksson, Årets kock 2005, har varit med och startat upp Restauranglabbet, som vill vara ”världens mest hållbara restaurang”.

Foto: Lisa Arfwidson

Nära hemmet i Stockholm hittar Stefan Eriksson en viol – och börjar beskriva hur man gör viollikör.

Foto: Lisa Arfwidson

2005 utsågs Stefan Eriksson till årets kock. I dag driver han tillsammans med kollegor Restauranglabbet, en restaurang som vill sätta råvaran i fokus och styra matproduktionen i en mer hållbar riktning.

– Det är ett skifte på gång, säger han.

Framtidens tallrik presenteras av Scan

Till Framtidens tallrik
Annons
Annons
Annons