Annons

Art déco – en modern konst

KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSPEL. Mixa och matcha geometriska mönster i för en modern tolkning av art déco-trenden. Grytunderlägg är tacksamma för just detta, dessa är från Roos interiör.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSPEL. Mixa och matcha geometriska mönster i för en modern tolkning av art déco-trenden. Grytunderlägg är tacksamma för just detta, dessa är från Roos interiör.

Under mellankrigstiden var det art déco som gällde med nya material, symmetriska mönster och strama former. I Sverige kallades det Swedish Grace - en stil som nu åter är i ropet.

Under strecket
Publicerad

Art déco i fokus på Hötorgets nya hotell Haymarket.

Foto: Jimmy Eriksson Bild 1 av 8

Chrysler Building i New York är en av världens mest berömda art déco-byggnader. Affisch från Vissevasse.

Bild 2 av 8

Beetle Chair från Gubi är formgiven av GamFratesi och platsar perfekt i en modern tolkning av art déco-stilen.

Foto: Wework AS Bild 3 av 8

Rum i art déco-stil på hotell Haymarket by Scandic.

Foto: Jimmy Eriksson Bild 4 av 8

En drinkvagn, denna från danska Madam Stoltz, är ett måste för 1920-talsinspirerade sällskapsrum.

Bild 5 av 8

Möbler med enkla, geometriska linjer men med ett exklusivt uttryck kännetecknar art décon. Bordet Metric från danska Bloomingville är ett bra exempel.

Foto: Christian B Bild 6 av 8

Tapetkollektionen Grace från Sandberg tapeter passar den som siktar på skandinavisk art déco snarare än fransk.

Bild 7 av 8

Ljusstakarna Gloria av Broberg & Ridderstråle för Klong passar fint till många inredningsstilar – inte minst till art déco.

Bild 8 av 8

Trenden har smugit omkring i bakgrunden under ett par år, inte minst tack vare filmen The Great Gatsby som kom 2013. I vår får den dock ett nytt uppsving – och ett flaggskepp i form av Scandics nya hotell Haymarket by Scandic i det gamla PUB-varuhuset vid Hötorget. Hotellet har inretts just i art déco-stil som en hyllning till fastigheten som byggdes på 1920-talet. Ann Marie Ekroth är kreativt ansvarig arkitekt på Koncept Stockholm som skapat inredningen på hotellet.

– Det har varit ett fantastiskt roligt projekt, säger hon. Vi tittade bakåt, på gamla fotografier från när PUB-huset var nybyggt, och upptäckte bland annat fina räcken. Dem återskapade vi både bokstavligen och i form av egna mönster som dekorerar receptionen och de olika restaurangerna i hotellet. Vi har haft 1920-talet som bas och adderat moderna inslag som ändå kopplar ihop då- och nutid.

Annons
Annons
Annons