Arrogant jubileum för Reinfeldt

INSTÄLLT Det är direkt beklämmande att se hur regeringen fortsätter att slarva med landets försvars- och säkerhetspolitik. Med en sorglig kombination av maktfullkomlighet och arrogans bryter statsminister Reinfeldt den viktiga traditionen att försöka finna politiskt breda och långsiktiga lösningar. Ett exempel är att försvarsberedningen inte sammanträtt på exakt ett år, skriver Håkan Juholt, S.

Under strecket
Publicerad
Annons

Idag den 12 juni debatterar riksdagen regeringens nya försvarspolitik. Inriktningen spretar åt olika håll. Träffytan är likt en hagelbössas. Yrkesförsvaret blir smalt och dyrt. Armén ska plötsligt få en incident-beredskap och till orimliga kostnader stå stand by. Omkring hälften av Sveriges soldater skall nu vara heltidsanställda. Nästan alla frågar sig: för vilken uppgift? Militära experter talar om att hela förslaget är underfinansierat i storleksordningen 3–5 miljarder årligen. Nya stora svarta hål byggs upp. Det är resultatet av en tondöv försvarspolitik.

Exakt ett år tidigare, klockan 14 den 12 juni 2008, avslutades det senaste sammanträdet med den parlamentariska försvarsberedningen. Ett unikt arbete hade slutförts. För första gången någonsin hade försvarspolitiker från riksdagens samtliga sju partier kunnat enas om vad landets militära försvar bör kunna och hur det ska utföras. Regeringen satte dock beredningen i svår tidspress och därför tvingades riksdagspartierna lägga till en mindre brasklapp i sin rapport: ”Försvarsberedningen har inte haft möjlighet att analysera samtliga förmågor och delförmågor samt utforma detaljerade och heltäckande förslag
.

Annons
Annons
Annons