Arp vann tillbaka marknadens tillit

Efter drygt sex år på vd- stolen i Trelleborg är det dags för Fredrik Arp att ta det stora klivet uppåt och ta kommandot i Volvo Personvagnar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fredrik Arp, som är född 1953 i Köping, utbildade sig till ekonom i Lund och började karriären som säljare i Tarkett. Efterhand avancerade han till chef för divisionen Floors.
1985 blev Fredrik Arp ansvarig för Trelleborgs division Däck och elva år senare utsågs han till vd i förpackningsföretaget PLM där han stannade i tre år innan det var dags att flytta tillbaka till Trelleborg, den här gången som koncernchef.

För analytiker och ekonomijournalister var det länge problem med vilken beteckning man skulle ge Trelleborg. Konglomerat var antagligen den mest träffande beskrivningen av den gamla gummikoncernen. I dag har Trelleborg gjort sig av med artfrämmande verksamheter som stålgrossisten Bröderna Edstrand, vvs-grossisten Ahlsells och metallhandeln i Reynold. Samtidigt har nya företag förvärvats som komplement till den kärnverksamhet kring industrigummi som funnits ända sedan bolagets start som däcktillverkare. I dag består Trelleborg av fem divisioner var och en specialiserad på gummi- och polymera
material för ljud- och vibrationsdämpningar i industri och fordon.
Under Fredrik Arps år i Trelleborg har koncernen lyckats ta tillbaka en del av det förtroende hos aktiemarknaden som tappades under företrädaren Kjell Nilssons tid. Trelleborgs kurs har sedan februari 1999, när Fredrik Arp utsågs till vd, stigit med 60 procent. Tidvis har kursen till och med tangerat 100-procentsstrecket men några svaga rapporter under fjolåret tryckte tillbaka aktien.
Ett mått på marknadens förtroende för Fredrik Arp är ändå börsens reaktion på hans avgång: Kursen sjönk med 0,9 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons