Annons
X
Annons
X

Arnholm: Ytterligare pappamånad kan lagstadgas

Maria Arnholm kommer att driva på för lagstiftad kvotering, om det inte sker en ”substantiell förändring” av jämställdheten i bolagsstyrelserna redan i vår. Jämställdhetsministern säger också att en fortsatt alliansregering kan införa ytterligare en pappamånad - även om det inte utlovas i det borgerliga valmanifestet.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm
Jämställdhetsminister Maria Arnholm Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

”Vi uppmanar er att delta i vår kamp mot dessa reaktionära tendenser”. Dagen före kvinnodagen riktar jämställdhetsminister Maria Arnholm uppmaningen i ett brev till den spanska regeringen, som har föreslagit inskränkningar i aborträtten.

– Det heter den internationella kvinnodagen, och den viktigaste internationella kvinnofrågan handlar om kvinnors rätt till sin kropp, om rätten till fri abort och frånvaron av rädsla för våld och övergrepp, säger Maria Arnholm.

Dagarna runt den 8 mars är intensiva för en jämställdhetsminister. På fredagsmorgonen, före intervjun med SvD, sitter Arnholm i debatt i SVT med Gudrun Schyman. Dagen före diskuterar hon jämställdhet med sin socialdemokratiska företrädare Margareta Winberg, på universitet i Linköping.

Annons
X

I dag på morgonen talar Arnholm till FN-kvinnor på Fryshuset i Stockholm innan hon förflyttar sig till Örebro och Folkpartiets riksmöte.

Det var på samma möte förra året som Maria Arnholm nästan föll i gråt när hon förra året mötte partivännerna som nyutnämnd minister. Och det var inte bara hon som var rörd.

Att Bengt Westerbergs stabschef gjorde comeback efter två decennier utanför politiken väckte förhoppningar hos många folkpartister, som fortfarande längtar tillbaka till den westerbergska mixen av socialt engagemang, jämställdhet, marknadsekonomi och - ibland - höga opinionssiffror.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett år senare har de fått i alla fall en del av sina drömmar uppfyllda.

  FP-ledningen har beslutat att jämställdhet ska vara en av partiets viktigaste valfrågor, och Folkpartiets landsmöte i november tog ställning för införandet av ännu en pappamånad - den första drev Bengt Westerberg igenom. Maria Arnholm - som har kallats pappamånadens mamma - är nöjd.

  – Jag har alltid tyckt att fördelningen av det obetalda arbetet är en viktig jämställdhetsfråga. Nu svängde majoriteten i Folkpartiet i höstas, och jag tycker att det var ett rimligt steg att ta.

  **Som alla jämställdhetsministrar **sliter Maria Arnholm också med annan kvoteringsfråga. SvD Näringsliv har nyligen berättat att hon och finansmarknadsminister Peter Norman har träffat de stora pensionsbolagen - som ofta har representanter i börsbolagens valberedningar. Budskapet har varit att en lagstiftning om kvotering i börsbolagens styrelser rycker närmare, om inte jämställdheten förbättras.

  – Jag och Peter Norman har haft möten med många näringslivsföreträdare, säger Maria Arnholm. Exakt vad vi har sagt, stannar på de mötena.

  Varför är det hemligt?

  – Det är ingen hemlighet, vi har sagt vad jag säger till dig: Jag är principiellt jäkligt tveksam till att använda mig av lagstiftning, men om vi inte ser resultat är det inte möjligt att hålla fast vid den principen.

  Och vad har ni för tidsperspektiv när ni talar med näringslivet?

  – Jag har sagt att det måste ske en substantiell förändring under den här bolagsstämmeperioden, under våren.

  Arnholm vill inte definiera den exakta innebörden av ”substantiell förändring”. Men vårens bolagsstämmor blir alltså avgörande.

  – När vi har sett resultatet av den här bolagsstämmeperioden, då kan vi formulera vad nästa steg är.

  Men att Maria Arnholm - och kanske moderaterna Peter Norman och Anders Borg - bestämmer sig är inte samma sak som att regeringen gör det. Inget borgerligt parti har ett stämmobeslut som förordar kvotering, och i både Centerpartiet och Kristdemokraterna är motståndet kompakt.

  Samma sak gäller den tredje pappamånaden: bara Folkpartiet vill ha den. Men där hänvisar Maria Arnholm till sin - och Bengt Westerbergs - historia.

  – Vi har ju tidigare varit framgångsrika i borgerliga samarbeten. Så jag har gott hopp om att det ska lyckas.

  I en partiledarintervju i SvD i november sa KD-ledaren Göran Hägglund att partiet inte kommer att ställa sig bakom ett gemensamt borgerligt valmanifest som föreslår ytterligare en pappamånad.

  Men Maria Arnholm säger att innehållet i valmanifestet inte är avgörande: pappamånaden är en fråga som kan avgöras efter valet, om det blir en borgerlig valseger.

  – Det är typiskt en sådan fråga som diskuteras inför en regeringsbildning.

  J**ämställdhetsministern arbetar i **huvudsak mot strukturer som håller tillbaka kvinnor, men nyligen tog hon emot en utredning om mansrollen. Den varnar bland annat varnade för att lågpresterande pojkar är ett samhällsproblem som inte tas på tillräckligt allvar.

  Och Maria Arnholm har valt pojkars skolresultat som en av sina huvudfrågor.

  – Killar som inte kan förstå en enkel faktatext de klarar inte sin utbildning, och de får inget jobb. Och män som inte har jobb får ingen familj, generellt. Och det är klart att det finns en enorm risk för en spricka i samhället.

  Är det farliga män?

  – Ja. Det visar utredningen, att i mansnormen ingår en våldsmentalitet som är farlig.

  Annons
  Annons
  X

  Jämställdhetsminister Maria Arnholm

  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X