Annons

”Armstrong har ingen plats i cykelsporten”

UCI gick på Usadas linje. Det internationella cykelförbundet stänger av Lance Armstrong på livstid och tar ifrån honom de sju titlarna i Tour de France.

– Det här är den största krisen i cykelsportens historia, säger UCI:s ordförande Pat McQuaid.

Under strecket
Publicerad

Internationella cykelförbundet fråntog på måndagen Lance Armstrong hans sju titlar i Tour de France på grund av dopning. Amerikanen vann cykelklassikern i Frankrike sju år i rad, 1999–2005. Så här såg det ut när Lance Armstrong signalerade för den sista Tour de France-segern i Paris 2005.

Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP

Mot sjätte Tour de France-segern. Lance Armstrong och George Hincapie firar på Champs-Élysées i Paris 2004.

Foto: PETER DEJONG/AP

Lance Armstrong stötte på problem på väg mot Luz-Ardiden på den 15:e etappen 2003. Men inte värre än att amerikanen kunde ta en slutlig femte tourseger i Frankrike.

Foto: BRUNO FABLET/AP

Segraren i Tour de France 2002, Lance Armstrong, flankerad av bergsprisvinnaren Laurent Jalabert och Robbie McEwen i den gröna spurtpriströjan.

Foto: PETER DEJONG/AP

Ärevarv vid Triumfbågen 2001, efter tredje segern i Touren, med Texas-flagga, Nike- och Trek-utrustning. Nu har både Nike och cykelmärket Trek övergivit den dopningsbefläckade Lance Armstrong.

Foto: CHRISTOPHE ENA/AP

Lance Armstrong knäckte bland andra italienaren Marco Pantani på väg mot slutsegern i Tour de France 2000.

Foto: CHRISTOPHE ENA/AP

Lance Armstrong, i US Postal Service-dress, vann bergsetappen mellan Le Grand-Bornand och Sestriere och sedan hela Touren 1999. Det var början på ett grandiost fuskverk.

Foto: EVA GANS/AP

Lance Armstrong tog ordet i samband med hans cancerstiftelses cykellopp Livestrong Challenge på söndagen i Austin, Texas. Men han sade inte ett ljud om dopningsrapport och UCI:s kommande dom.

Foto: MICHAEL THOMAS/AP

BILDSPEL:
Armstrongs grandiosa fuskverk i Tour de France.

Den amerikanska antidopningsbyrån Usada stängde av Lance Armstrong på livstid och fråntog honom de sju titlarna i Tour de France, cykelvärldens största tävling. På måndagen fastställde sportens högsta organ UCI, det internationella cykelförbundet, besluten.

Annons
Annons
Annons