Annons
X
Annons
X

”Armstrong har ingen plats i cykelsporten”

UCI gick på Usadas linje. Det internationella cykelförbundet stänger av Lance Armstrong på livstid och tar ifrån honom de sju titlarna i Tour de France.

– Det här är den största krisen i cykelsportens historia, säger UCI:s ordförande Pat McQuaid.

[object Object]
Internationella cykelförbundet fråntog på måndagen Lance Armstrong hans sju titlar i Tour de France på grund av dopning. Amerikanen vann cykelklassikern i Frankrike sju år i rad, 1999–2005. Så här såg det ut när Lance Armstrong signalerade för den sista Tour de France-segern i Paris 2005. Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP

BILDSPEL:
Armstrongs grandiosa fuskverk i Tour de France.

Den amerikanska antidopningsbyrån Usada stängde av Lance Armstrong på livstid och fråntog honom de sju titlarna i Tour de France, cykelvärldens största tävling. På måndagen fastställde sportens högsta organ UCI, det internationella cykelförbundet, besluten.

– UCI kommer inte att överklaga till skiljedomstolen (Cas). Lance Armstrong har ingen plats inom cykeln, sade UCI:s ordförande Pat McQuaid på en presskonferens i Genève, Schweiz.

Annons
X

LÄS MER:
Ström av avhopp i Armstrongs kölvatten.

McQuaid kallade beslutet för en milstolpe.

– Sporten har uthärdat stor smärta men cykel har en framtid. Vi har stått i vägskäl tidigare och kommer att gå stärkta igenom det här, sade han.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Usada välkomnade UCI:s beslut men anser att det behövs mer om cykelsporten ska kunna återupprätta sitt skamfilade rykte.

  ”Om sporten vill bli fri från sitt förflutna krävs en sanningskommission, en oberoende och djupgående utredning”, skriver antidopningsbyrån i en kommuniké.

  Som en följd av UCI:s beslut valde Tour de France att officiellt radera Armstrongs namn ur resultatlistorna. Cykelklassikerns tävlingsordförande Christian Prudhomme hade redan tidigare meddelat att arrangören inte kommer att utse någon annan segrare för upplagorna från 1999 till 2005.

  LÄS MER:
  Stall tvingar cyklister skriva på renhetsintyg.

  Lance Armstrong gjorde i fredags sitt första framträdande sedan Usada lade fram sin 1000-sidiga rapport om den systematiska dopningen i US Postal-stallet.

  Den förra storstjärnan berättade på 15-årsjubileet för den egna stiftelsen Livestrong, en välgörenhetsorganisation för kampen mot cancer, att många undrat hur han mår.

  – Det har varit några svåra veckor för mig, min familj, mina vänner och den här stiftelsen. Jag har mått bättre men jag har också mått sämre, sade Armstrong.

  LÄS MER:
  Förre Wada-chefen: ”Cykelförbundet blundade”.

  Efter Usadas dopningsrapport har Armstrong förlorat flera av sina största sponsorkontrakt – däribland Nike, Trek Bicycle och Oakley (i går) – och valt att kliva av ordförandeposten i Livestrong.

  – Den här organisationen ligger mig varmt om hjärtat och för att den ska slippa all negativ publicitet runt min tävlingskarriär så avgår jag, säger Armstrong.

  Däremot avslutar han inte engagemanget:

  – Vi kommer inte att bli avskräckta. Vi kommer att röra oss framåt. Vi kommer att fortsätta att tjäna de 28 miljoner i världen som behöver oss mest, säger han.

  LÄS MER:
  Usada-rapport: Armstrong spindel i dopningsnät.

  Populära sportquizar – testa dig själv

  Vad minns du om sommarens OS? quiz.svd.se Har du haft någon koll den senaste veckan? quiz.svd.se Kommer du ihåg hur det gått i fotbolls-EM? quiz.svd.se Se Armstrongs fuskverk: sju toursegrar svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Internationella cykelförbundet fråntog på måndagen Lance Armstrong hans sju titlar i Tour de France på grund av dopning. Amerikanen vann cykelklassikern i Frankrike sju år i rad, 1999–2005. Så här såg det ut när Lance Armstrong signalerade för den sista Tour de France-segern i Paris 2005.

  Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP Bild 1 av 8

  Mot sjätte Tour de France-segern. Lance Armstrong och George Hincapie firar på Champs-Élysées i Paris 2004.

  Foto: PETER DEJONG/AP Bild 2 av 8

  Lance Armstrong stötte på problem på väg mot Luz-Ardiden på den 15:e etappen 2003. Men inte värre än att amerikanen kunde ta en slutlig femte tourseger i Frankrike.

  Foto: BRUNO FABLET/AP Bild 3 av 8

  Segraren i Tour de France 2002, Lance Armstrong, flankerad av bergsprisvinnaren Laurent Jalabert och Robbie McEwen i den gröna spurtpriströjan.

  Foto: PETER DEJONG/AP Bild 4 av 8

  Ärevarv vid Triumfbågen 2001, efter tredje segern i Touren, med Texas-flagga, Nike- och Trek-utrustning. Nu har både Nike och cykelmärket Trek övergivit den dopningsbefläckade Lance Armstrong.

  Foto: CHRISTOPHE ENA/AP Bild 5 av 8

  Lance Armstrong knäckte bland andra italienaren Marco Pantani på väg mot slutsegern i Tour de France 2000.

  Foto: CHRISTOPHE ENA/AP Bild 6 av 8

  Lance Armstrong, i US Postal Service-dress, vann bergsetappen mellan Le Grand-Bornand och Sestriere och sedan hela Touren 1999. Det var början på ett grandiost fuskverk.

  Foto: EVA GANS/AP Bild 7 av 8

  Lance Armstrong tog ordet i samband med hans cancerstiftelses cykellopp Livestrong Challenge på söndagen i Austin, Texas. Men han sade inte ett ljud om dopningsrapport och UCI:s kommande dom.

  Foto: MICHAEL THOMAS/AP Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X