X
Annons
X
Recension

Min mors självbiografi Ärligt och trösterikt om utebliven kärlek

På ypperlig prosa gestaltar Jamaica Kincaid en uppväxt präglad av kärlekslöshet och modersförlust. Therese Eriksson läser en roman som inte lämnar något utrymme för invändningar.

Relationen mellan mor och dotter är ett ofta förekommande tema i Jamaica Kincaids författarskap. Foto: Anan Sesa / imago sportfotodienst
Läs mer om Bokvåren 2016

Förlusten av någon man aldrig haft, men borde ha haft, kan vara precis lika fatal som när någon man har en nära relation till rycks ifrån en. ”Min mor dog i samma ögonblick som jag föddes” är ett slags mantra i Jamaica Kincaids ”Min mors självbiografi”; gång efter gång dyker det upp som för att markera styrkan i det öde som blivit inskrivet i en människa redan i födelseögonblicket. Ett barn utan mor. En relation som aldrig blir av, men som ändå – eller just därför – dominerar livet i kraft av sin frånvaro.

Relationen mellan mor och dotter är ett ofta förekommande tema i Kincaids författarskap. I uppväxtskildringen ”Annie John” från 1985, som gavs ut på svenska på nytt för några år sedan, skildras ett sådant förhållande som går från symbiotiskt till frostigt över en natt. Båda lider, men ingen förmår sträcka ut en hand, och istället blir läsaren plågsamt varse hur nära kärlek och hat ligger varandra, hur snabbt det förra kan övergå i det senare och hur omöjlig försoning faktiskt kan vara.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X