Annons
X
Annons
X

Arlanda Express slussade 28 miljoner till Luxemburg

Tågpendeln Arlanda Express fortsätter med sina kontroversiella ränteavdrag, och slussade i fjol 28 miljoner kronor till ett holdingbolag i Luxemburg. Detta trots att Förvaltningsrätten underkänt koncernens internräntor.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

2011 blev ytterligare ett bra år för Arlanda Express. Tågpendeln mellan huvudstaden och Arlanda flygplats noterade 3,3 miljoner resenärer, och intäkter på 621 miljoner kronor. Framgångarna tillskrivs, utöver fler passagerare, ett högre genomsnittspris på biljetterna.

Samtidigt vittnar pendelns årsredovisning om att bolaget, även förra året, gjorde betydande ränteavdrag på koncerninterna lån. Genom ett lån från ägaren, riskkapitalbolaget Macquarie, kunde Arlanda Express dra av nästan 28 miljoner kronor i räntekostnader, och på så sätt minska det skattepliktiga resultatet med samma belopp. I stället hamnade pengarna i ett holdingbolag i Luxemburg.

Det är denna avdragsmöjlighet som under hösten och vintern debatterats på högsta politiska nivå, och som nu är föremål för ett nytt, men redan ifrågasatt, lagförslag från finansdepartementet. Kärnan i själva skattefrågan är inte avdragen i sig, utan räntenivån på internlånen. Just detta är också högaktuellt för Arlanda Express.

Annons
X

Trots hård kritik från näringslivet har finansminister Anders Borg stått fast vid sin kritik mot de så kallade räntesnurrorna,
läs mer här.

Koncernen befinner sig sedan länge i en tvist med Skatteverket, som fem av de sex senaste åren slagit ned på bruket av koncerninterna ränteavdrag. Enligt Skatteverket är räntenivån på koncernens internlån, för närvarande 13 procent, för hög. Macquarie har överklagat i samtliga fall, och i höstas föll ett första domslut i Förvaltningsrätten till Skatteverkets fördel. En korrekt ränta, hävdar Förvaltningsrätten, är 8,5 procent. Macquarie har överklagat på nytt, och frågan väntar nu på beredning i Kammarrätten. Fjolårets ränteavdrag kan dock läggas till de 390 miljoner som koncernen, sedan övertagandet 2004, slussat till Luxemburg.

På sista raden gjorde Arlandapendeln, i holdingbolaget, en vinst på 90 miljoner kronor, motsvarande en nettomarginal på nästan 15 procent. Utöver ränteavdragen utdelades 34 miljoner kronor till ägaren, och i bokslutet föreslås en utdelning på ytterligare 83 miljoner kronor under 2012.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X