På Arlanda finns 56 olika restauranger och fik.
På Arlanda finns 56 olika restauranger och fik. Foto: Foto: Swedavia
Perfect Guide

Arlanda är ren ångest

Viggo Cavling har ätit sig igenom vår riksflygplats och förfasats över skamlösa priser och en krogkvalitet som fastnat i 70-talet.

**Det finns miljöpartister ** som vill lägga ner Bromma flygplats. De har blivit nedröstade nu. Jag ansåg länge att dessa personer var sinnesslöa, men nu börjar jag tänka att de kanske hade rätt. För det första störs jag av alla flygplan som flyger över mitt hus. För det andra tycker jag det behövs fler bostäder i Stockholm. Och för det tredje kanske en nedläggning av Bromma hade inneburit att Arlanda tvingat skärpa till sig. För ärligt talat, Arlanda är ren ångest. I grunden tycker jag att allt flygande är ångest. Att sitta fastspänd på 10 000 meters höjd i en lövtunn metallbehållare och dela begagnat syre med en stor mängd för mig okända människor är onaturligt.

Annons

Länge var flygbolagens lösning på detta problem att bjuda sina kunder på sprit. Nu har affärsidén utvecklats och flygbranschen sänkt priserna på själva resan till – i Ryan Air-fall – under en normal bussbiljett. Men den kostnaden tar statliga Swedavia (gamla Luftfartsverket) igen på maten som säljs på Arlanda.

Ursäkta, men hur mycket kan man ta betalt för en kopp blaskigt kaffe?

I Terminal 5 heter platsen för detta rån Food Market. Enligt hemsidan erbjuder man en frukost kallad express. Jag vill härmed anmäla detta till Konsumentverket. Köerna till denna frukost är längre än kinesiska muren. För en dryg hundralapp får man en torr ostfralla, en “färskpressad” juice och en kopp java att själv hälla upp i pappmugg på baksidan av disken. I kön till detta rån trängs stressade barnfamiljer på gränsen till blodsockerfall och affärsmän som försöker hålla uppe fasaden inför sina kunder.

För en dryg hundralapp får man en torr ostfralla, en “färskpressad” juice och en kopp java att själv hälla upp i pappmugg på baksidan av disken.

Bakom disken står en ensam tonåring och svettas likt en kalv, samtidigt som hen försöker ta betalt och dirigera människor till rätt plats. Att hålla borden i matsalen rena och fria från gammal disk kommer långt ner på prioriteringslistan. Jag har många gånger tänkt stjäla mitt kaffe och gå, men tyvärr sätter samvetet stopp.

På vandrarhemmet Jumbo Stay bor du i en omgjord Boeing 747.
På vandrarhemmet Jumbo Stay bor du i en omgjord Boeing 747. Foto: Foto: Swedavia

Förra året firade jag och mina två söner nyår på Arlanda. När du flyger till Israel går planet klockan sju och samtliga Israelvänner ska vara på plats vid gaten senast två timmar innan vi lyfter. För att inte missa avgången bodde familjen Cavling i Jumbo Stay. Det var ganska kul att bo i ett gammalt flygplan. Upplevelsen påminde om att sova i en tågkupé, med den behagliga skillnaden att inget skakar eller dunkar. Dagen före avgång, alltså på självaste nyårsafton, förmodade jag att de någonstans på Arlanda skulle servera god mat dagen till ära …

Vi hamnade i SkyCity. Där finns ett gäng krogar, men när vi kom dit släckte de flesta sina lampor. En som förbarmade sig över oss var Alfredo’s, som enligt hemsidan gör “klassiska rätter i modern tappning med inspiration från både Sverige och medelhavsområdet”.
När gäster läser dessa ord ska de tänka: “vad på menyn kan kocken inte misslyckas med. Ju enklare rätt desto större chans att maten ska behållas i magen.” Bakom dessa ord kan nämligen utläsas att maten som serveras på Alfredo’s görs i ett centralkök många mil från SkyCity. Mat som värms upp och kyls ner några gånger samt färdas långt mår sällan bra. Vi tog varsin spagetti bolognese. Mina söner fick Coca Cola om de åt upp och jag sköljde ner min pasta och köttfärssås med två starköl. Betyg, en svag tvåa. Alfredo’s är en sylta men även om priserna är i överkant är de inte skamlösa som på Food Market.

Det som provocerar mest med krogarna på Arlanda är att det saknas ambitioner. Det faktum att gästerna sitter som gisslan och inte kan gå någon annanstans gör att priserna åker i taket samtidigt som maten är i källaren.

Det som provocerar mest med krogarna på Arlanda är att det saknas ambitioner.

På Arlanda råder sovjetisk planekonomi. Och precis som i gamla Sovjet är favoritfärgen grått.

Men det sägs att Himmel & Hav Brasseri & Bar innanför incheckning i Terminal 2 ska vara undantaget som bekräftar regeln. Jag har varit där och försökt beställa à la carte. Tyvärr, eftersom personalen inte kunde upplysa mig om hur lång tid det skulle ta för köket få fram maten, vågade jag inte sitta ner. Få måltider är så goda att man vill riskera att missa sitt plan till New York.

Det slutade med att jag gick en trappa ner och ställde mig i kön på Starbucks. Ursäkta, men hur långsam kan ett kafébiträde vara? Och är det guld i kaffet? Jag menar, en knapp hundralapp för en blaskig kaffe latte och en smulig blåbärsmuffin.

Himmel & Hav Brasseri & Bar i Terminal 2 ryktas hålla hög standard.
Himmel & Hav Brasseri & Bar i Terminal 2 ryktas hålla hög standard. Foto: Foto: Swedavia

Det bästa på Arlanda är förstås McDonalds och Max. Jag föredrar det amerikanska originalet nio gånger av tio. Speciellt i SkyCity där man kan få en starköl till sin Big Mac. Men Max, innanför säkerhetskontrollen på Terminal 4, håller också schyst kvalitet.

I samma hangar har jag några gånger även ätit på O'Learys. Det har varit anständigt, men jag skulle ljuga om jag sa att deras Boston Celtic BBQ-burgare för 199 kronor är prisvärd.

Jag har förstås inte besökt alla 56 krogar och fik på Arlanda, men jag har besökt tillräckligt många för att konstatera att nivån knappt utvecklats sedan 70-talet. Det är som om den gastronomiska revolutionen som pågår i resten av Sverige inte nått Arlanda. Jag menar, om Ringens köpcenter vid Skanstull kan anlita Sveriges bästa kockar, varför kan då inte Arlanda göra det?

Det är som om den gastronomiska revolutionen som pågår i resten av Sverige inte nått Arlanda.

Arlanda är Sveriges port till världen och navet i Norden. Länge var det taxiresan som förstörde upplevelsen. Det har Swedavia fått ordning på. Då återstår maten. Målet borde vara att inte servera en enda undermålig måltid till någon av flygplatsens 22,4 miljoner årliga gäster. Maten ska vara så bra att man söker sig till Arlanda i god tid för att vara säker på att hinna äta. Nu är det precis tvärtom och det är faktiskt ganska sorgligt.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen