”Arla skulle kunna rädda svenska bönder”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det finns möjlighet att rädda fler svenska bönder om Arla betalade mer för mjölken, skriver Tommy Ohlström, vd Kooperativa Förbundet, i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Tommy Ohlström

Tommy Ohlström

Foto: Pressbild
Annons

Fem Arlabönder skriver engagerat om den kooperativa modellen i sin replik på mitt inlägg i mjölkdebatten. Men det verkar uppstått ett missförstånd gällande att vi i vår artikel skulle vara kritiska mot svenska bönder och den kooperativa modellen. Tvärtom, Kooperativa förbundet kan inte annat att förstärka lovorden för den kooperativa modellen och betona engagemanget för de svenska bönder.

Kärnfrågan som KF vill peka på är istället priset på svensk mjölk till svenska bönder. Där hänvisar debattörerna till att Arla har en modell som bygger på att samma pris gäller för alla medlemmar. Historiskt kan en sådan modell fungerat väl, men idag har den brister. Idag innebär det nämligen att Arla ger exakt samma ersättning för en liter mjölk till en dansk eller tysk mjölkbonde som en svensk. Det innebär att Arla likställer värdet för mjölk oavsett produktionsland och det mervärde som skapas av svenska bönder.

Annons
Annons
Annons