Arla: Mjölkböndernas tuffaste år någonsin

Historisk dramatik på mjölkmarknaden. Så förklarar Sveriges största mejeriföretag Arla varför svenska mjölkbönder nu går på knäna.

Publicerad
Ekologisk mellanmjölk hälls upp i ett glas.

Ekologisk mellanmjölk hälls upp i ett glas.

Foto: Hasse Holmberg/TT
Ekologisk mjölk produktion utanför Mariestad. På bild: två kalvar.

Ekologisk mjölk produktion utanför Mariestad. På bild: två kalvar.

Foto: Lars Pehrson
Åke Hantoft, mjölkbonde i Halland och Arla Foods styrelseordförande.

Åke Hantoft, mjölkbonde i Halland och Arla Foods styrelseordförande.

Foto: John Alexander Sahlin/TT
Annons

Svenska Dagbladet har publicerat en rad artiklar i serien Makten över maten. Här framkommer att den svenska mjölkproduktionen i det närmaste befinner sig i fritt fall.

Bilden är tydlig att det är kärv tillvaro för de svenska mjölkbönderna – minskade ekonomiska marginaler, besvärligare att få pengar över till löpande investeringar samt avsaknad av intressenter som vill ta över gårdar i de fall då mjölkbönder vill lämna yrket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons