Annons

”Arla bidrar till att mjölkbönder slås ut”

Många är be­redda att betala extra för mjölken, om man vet att det högre priset går till att förbättra miljön ­eller ­stötta inhemsk produktion, ­skriver Tommy Ohlström.
Många är be­redda att betala extra för mjölken, om man vet att det högre priset går till att förbättra miljön ­eller ­stötta inhemsk produktion, ­skriver Tommy Ohlström. Foto: Janerik Henriksson/TT

Läget för svenska mjölkbönder är allvarligt. En förändring av marknaden måste till. Det pressade läget beror till stor del beror på den prissättning som Arla Foods tillämpar på svensk marknad – och bristen på konkurrens. Svensk mjölk förtjänar ett högre pris, skriver Tommy Ohlström, KF.

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har kunnat undgå att svenska mjölkbönder har ett utsatt läge. Särskilt berörda är de bönder som levererar sin mjölk till Arla Foods – eftersom de betalar det lägsta priset till sina svenska mjölkbönder. Och de är många – närmare 3 350 gårdar. De andra mejeri­aktörerna betalar upp till 50 öre per kilo mer för mjölken till sina mjölkbönder – ungefär 900 gårdar. En uppskattning från branschen säger att det krävs ett mjölkpris på minst 3,50 kronor per kilo för att en medelstor gård skall nå ett nollresultat. Arla Foods pris i september 2015 var 2,85 kronor per kilo. I dag klarar alltså ingen mejeriaktör att leva upp till de villkor som de svenska mjölkbönderna behöver för att långsiktigt överleva.

Mjölkpriset är den enskilt viktigaste förutsättningen för mjölkbondens överlevnad. Hittills har debatten främst berört politiska åtgärder i syfte att sänka kostnaderna hos mjölkföretagen. Det är nödvändigt och bra att det skapas opinion för politiska åtgärder, men det räcker inte.

Tommy Ohlström

Foto: Pressbild Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons