Annons

Arktis vårt gemensamma intresse

Sverige är inne på sitt andra år som ordförande för Arktiska rådet. USA och Sverige fortsätter att dela ett starkt ömsesidigt intresse för det stora och viktiga strategiska område som Arktis utgör, skriver USA:s ambassadör Mark Brzezinski.

Publicerad

I juli 1897 lyfte en modig svensk ballongfarare vid namn SA Andrée tillsammans med två unga kollegor från Svalbard i en vätgasballong i ett ödersdigert försök att vara först att nå Nordpolen. ”Hur kommer jag dit?”, var frågan han stod inför, och fram till dess var det ingen som kommit på svaret. Medan många fortfarande ifrågasätter det kloka i en sådan resa, är en sak ställd bortom allt tvivel: Den höga nord hade en magnetisk dragningskraft på Andrée och hans kollegor som består än i dag.

USA har varit en arktisk nation sedan förvärvandet av Alaska från Ryssland 1867. Sedan dess har vi följt i Andrées fotspår och inte bara nått nordpolen utan även utforskat dess yttersta delar, bedrivit komplex vetenskaplig forskning och tack vare detta lärt oss mycket mer om vår planet. Samtidigt har vi visat vårt engagemang för en hållbar utveckling och miljöskydd i Arktis.

Annons
Annons
Annons