Annons

Arktis eget vilda västern

Naturälskarna reser till Svalbard för att se isbjörnar flockas på Arktis inlandsis. Men ett besök på ögruppen präglas lika mycket av liberala vapenlagar, övergivna sovjetiska gruvbyar och festgalna gästarbetare.

Publicerad

Ett sus går genom kabinen när planet från Oslo drar in över Svalbard och bergskedjan Spetsbergen träder fram ur molntäcket. Det är lätt att förstå varför. Svalbard, beläget mellan den 74:e och 80:e breddgraden, bjuder på en arktisk naturupplevelse utöver det vanliga.

Karga bergssluttningar som stupar ner i Ishavet, mäktiga glaciärer och ett unikt djurliv är den största lockelsen för de tiotusentals turister som besöker Svalbard varje år.

Karga bergssluttningar, mäktiga glaciärer och en unik natur är den största lockelsen för de tiotusentals turister som besöker Svalbard varje år.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 1 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 2 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 3 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 4 av 16

Ögruppens historia är en unik mix av storpolitisk maktkamp, industrihistoriskt skådespel och sekelgammal upptäckarglädje.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 5 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 6 av 16

Som turist på Svalbard ombeds man ständigt ta hänsyn till naturen.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 7 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 8 av 16

Den ryska gruvstaden Pyramiden var en gång Sovjetunionens stolthet i Arktis. Nu har gräset vuxit fritt i över tio år sedan staden övergavs 1998.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 9 av 16

Dansken Thomas Bilde Below är en av många som bär vapen på Svalbard för att skydda sig mot isbjörn. Det är en nödvändig säkerhetsåtgärd för alla som vill bege sig ut i Svalbards karga natur.

Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 10 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 11 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 12 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 13 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 14 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 15 av 16
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER Bild 16 av 16
Annons
Annons
Annons
Annons