X
Annons
X

Arklöv erkänner krigsbrott i Bosnien

Jackie Arklöv lydde inte bara order. Hans egen rädsla för att kallas kärring eller visa sig svag – det var det som drev honom att sätta gevärspipan i en gravid kvinnans mun, att sparka och slå avmagrade krigsfångar och bränna ner bostadshus.

Den gravida kvinnan hade oturen att ha en bosnisk uniform i sitt hem när Jackie Arklöv och hans patrull kom till hennes by i juli 1993. Dessutom fick Jackie Arklöv intrycket att det var
"något suspekt" med hennes man som också misshandlades av soldaterna.
– Vi gick rätt hårt åt honom på grund av en troligtvis ogrundad misstanke, sade Jackie Arklöv ångerfullt i tingsrättens säkerhetssal i går.

Jackie Arklöv erkände i går förmiddag det mesta som de två åklagarna påstod att han gjort i Bosnien 1993. De tidigare rättegångsdagar, då personer berättat hur de misshandlats och kränkts av Jackie Arklöv, har hjälpt honom att friska upp minnet, säger han. Men andra påståenden är han fortfarande osäker på, men han medgav i går på flera punkter att de kunde ha inträffat. Han mindes inte.
Händelsen med kvinnan kommer han väl ihåg. Hur han och soldaterna tvingade henne att lämna ifrån sig sina barn, hur han själv tryckte in gevärspipan i munnen på henne, tvingade ner henne på marken, misshandlade, kränkte och hotade att skada barnet hon bar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X