X
Annons
X

Arkitekturmuseet behöver vitaliseras

Det behövs ny kompetens och en ny syn på design för att Arkitekturmuseet ska kunna stärka sin ställning, skriver redaktören Pär Eliaeson.

Många har med rätta oroat sig för Arkitekturmuseets framtid. Museet har de senaste decennierna tappat sin ställning som opinionsbildare och angelägen samtidsskildrare på arkitekturens område. Med nya oklara regeringsuppdrag ser det nu ut att bli än värre. Men de flesta invändningar från arkitekter och historiker andas konservatism och ingrodda föreställningar.

Från arkitekturvärlden oroas man av att museets uppdrag numera innehåller mer av designämnet. Man ser det som en utträngning av arkitekturen. Motsättningen mellan arkitektur och design är klassisk och har en lång modern historia. Det handlar om status och prestige. Arkitekter vill se sin verksamhet som tyngre och mer samhällstillvänd. Samtidigt är design mer kommersiellt och ligger i linje med vår samtids varumärkesorientering, vilket har gjort att arkitekturen har blivit mer modeinriktad och att arkitektens arbete i många fall liknar stajlistens. Designområdena har blivit mer likvärdiga.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X