Arkitekturen borde få ett eget program

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
alla bra soulprogram som SVT visar i sommar. Al Green-filmen häromveckan var en religiös upplevelse i mer än en bemärkelse. Och på onsdag i Tvåan 22.35 visas Soulklassiker från BBC.
0 För övrigt
brutalt inkastad i samtiden igen. Paggan på Total Torp Makeover. Torpromantik à la 2000-tal jämfört med 70-talets torpromantik hos Skogsnäskollektivet. Det är sådana tv-upplevelser som kan ge tankestoff för en hel dag.
TV-krönika
Mitt i sommaren börjar plötsligt SVT sända arkitekturprogram! Under vinjetten K Special fick vi förra veckan se ett program om den japanske arkitekten Tadao Ando. Denna vecka handlade det om lerbyggnader i Mali, uppförda enligt en tusen år gammal afrikansk byggnadstradition.
Arkitekturprogram har på senare tid varit en relativt sällsynt vara i tv-tablåerna, och man kan undra varför. Varför skulle inte SVT någon säsong kunna ha ett aktuellt arkitekturmagasin på samma sätt som man har till exempel konstmagasin? Arkitektur är ett omfattande och brett ämne som engagerar
många; den senaste tidens stormar kring Slussens ombyggnad är bara ett exempel. I arkitekturen avspeglas mycket om hur vi tänkt och levt under olika tidsepoker. Ett kunnigt, kritiskt och diskuterande program om arkitektur tror jag skulle välkomnas av många tittare.

Annons

Programmet om Malis lerarkitektur var fascinerande på många sätt. Här har enastående byggnader uppförts helt utan arkitekter, utan av murare som har lärt sig sitt hantverk genom generationer. De gör sina ritningar i sanden, de exakta beräkningarna har de i huvudet. I afrikansk folktro anser man att byggnaderna är besjälade och bör välsignas innan någon flyttar in.
Men programmet var intressant inte bara för att det visade en helt annorlunda arkitektursyn. Det blev minst lika mycket ett program om den eviga västerländska längtan bortom civilisationen, och om vårt ständiga romantiserande av kulturer som vi betraktar som exotiska. Inte minst märker man den i de gamla kolonialmakterna; detta program var holländskt. Här pratade holländska
arkitekter lyriskt om hur man i Afrika ”lyssnar till sitt hjärta, medan vi här hemma använder hjärnan”. Det talades om ursprunglig skönhet och närhet till naturen, i motsats till vårt kyliga esteticerande. Säkerligen välmenande uttalanden, men de ligger hårfint nära gränsen för de gamla koloniala tankegångarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons