X
Annons
X

Arkitektur med smak för vin

Spanien leder tävlingen där traditionella bodegor förvandlas från lantbruksbyggnader till arkitektoniska milstolpar. Vinaficionados och arkitekturälskare kan nu resa tillsammans i vindistrikten Rioja och Ribera del Duero.

Franska vinproducenter anser att en nedsliten bodega är ett tecken på ett bättre vin. De spanska har en annan åsikt – bodega efter bodega har det senaste decenniet inlett samarbete med världsberömda arkitekter för att göra djärva visuella markeringar i det fridfulla landskapet.

Vi står i entrén till Portias nya bodega, nära motorvägen A1 mellan Madrid och Burgos, 10 km norr om Aranda de Duero. Vindistriktet är Ribera del Duero, de senaste årens utmanare till klassiska Rioja både som vinexportör och genom sina arkitektoniska milstolpar.

Bodega Ysios är en Santiago Calatrava-skapelse utanför Laguardia.

Foto: CARIN TEGNER Bild 1 av 8

Frank Gehrys bygge år bodega Margues de Riscal

Foto: CARIN TEGNER Bild 2 av 8

Utsikt från bodega Marques de Riscal.

Foto: CARIN TEGNER Bild 3 av 8

Vinvägg inne på bodega Marques de Riscal.

Foto: CARIN TEGNER Bild 4 av 8

Carlos Serres.

Foto: CARIN TEGNER Bild 5 av 8

Bodega Baigorri Aspiazu.

Foto: CARIN TEGNER Bild 6 av 8

Många spanska arkitekter har lämnat sina arkitektoniska avtryck i bodegorna i Rioja och Ibera del Duero i norra Spanien.

Foto: CARIN TEGNER Bild 7 av 8

Hotel Viura, som skapat av Picasso.

Foto: CARIN TEGNER Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X