Arkitekten: ”Varför talar ni bara om Nobel Centers utsida?”

Den brittiske arkitekten David Chipperfield besökte Stockholm under tisdagen.
Den brittiske arkitekten David Chipperfield besökte Stockholm under tisdagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nobel Center är en fantastisk chans för stockholmarna att få en ny, offentlig byggnad. Det säger arkitekten David Chipperfield, som tycker att det blivit för mycket fokus på husets utseende. Samtidigt har Nobel Centers storlek och fasad lett till en ovanlig konflikt mellan Stockholms stad och staten.

Under strecket
Publicerad
80 procent av ytan i Nobel Center ska bli tillgänglig för allmänheten. Huset ska bland annat fyllas med föredrag och utställningar.

80 procent av ytan i Nobel Center ska bli tillgänglig för allmänheten. Huset ska bland annat fyllas med föredrag och utställningar.

Foto: David Chipperfield Architects
Annons

Den brittiske arkitekten David Chipperfield är tillbaka i Stockholm. För två år sedan vann han arkitekttävlingen om en ny byggnad för Nobel Center på Blasieholmen. Nobelstiftelsen meddelade våren 2014 att en enig jury utsett hans ”smäckra mässingsbyggnad” till vinnare. Sedan dess har mässingen försvunnit i den kommunala processen, för att ersättas av rostfritt stål, och byggprojektet har blivit ett av de mer kontroversiella i Stockholm. När Stockholms kommunfullmäktige nyligen gav grönt ljus för bygget svarade Statens fastighetsverk med att överklaga.

Nu sitter David Chipperfield på Nobelstiftelsens stillsamma gård nära Stureplan, omgiven av fågelkvitter. Att kalla honom en respekterad arkitekt är en underdrift. David Chipperfield, som är verksam över hela världen, är känd för sina avklarnade volymer med fint detaljarbete. Naturligtvis vet han att nya byggnader skapar debatt. Ändå verkar han lite förvånad över vad han möter i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons