Sten Åke Nilsson:Arkitekten som gav namn åt de stupade

Edwin Lutyens var en kontroversiell arkitekt som på 1930-talet gjorde stadsplanen för New Delhi. Samtidigt ritade han ett monument över de stupade vid slaget vid Somme. Hans idéer lever vidare i bland annat Estoniamonumentet och beskrivs i en ny bok av Gavin Stamp.

Publicerad
Annons

Under avdelningen history/ travel publicerar det engelska förlaget Profile en serie monografier om betydelsefulla platser och byggnader, en del av världsarvet. Flera namn på listan som Parthenon och Alhambra ter sig ganska självklara, medan urvalet på andra håll verkar deciderat engelskt. Westminster Abbey och St Pancras Station tillhör förstås sevärdheterna för alla som kommer till London, mera överraskande är den just utkomna titeln The Memorial to the Missing of the Somme.
Det handlar här om ett mera personligt val av arkitekturhistorikern Gavin Stamp, som utbildades i Cambridge och i många år varit verksam som lärare vid The Mackintosh School i Glasgow. Men det handlar också om timing. Det är i dagarna 90 år sedan slaget vid Somme inleddes, högsommaren 1916. Frontlinjen gick genom den gamla provinsen Picardie i norra Frankrike. Här blommar rosorna enligt slagdängan, och här flyter floden Somme genom Amiens ut i Engelska kanalen.
Offensiven vid Somme var en av dessa operationer på västfronten som ledde till ofattbara förluster; cirka 420 000 engelsmän och 200 000 fransmän strök med, för att nu inte räkna de fallna på motståndarsidan. De taktiska och territoriella vinsterna var i gengäld starkt begränsade. De få kilometer som erövrades i detta skede återtogs av tyskarna på tre dagar i början av 1918.
Allvarligare var på sitt sätt förlusten av moral och tilltro till en ordning bortom skyttegravarna. Flertalet av de engelsmän som offrades var frivilliga, oerfarna idealister, som lyssnat till lord Kitcheners paroller.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons