Annons

Arkitekten ”En myt att solpaneler är fult”

En vanlig uppfattning om solpaneler är att de är fula och sänker värdet på huset.

Inget av det stämmer, enligt arkitekten Rickard Nygren.

– Solceller är inte fult, särskilt inte när man vet vad de gör för nytta.

Många som tänker på solceller får upp en bild av en stor solcellspark med blåsvartspräckliga paneler som ofta är vinklade uppåt. Den här bilden avslöjar dock inte hela verkligheten. 

– Det finns solceller som utseendemässigt skriker att de är solceller. Men det finns också integrerade lösningar där färg och form gör att ingen förstår att där finns solceller. I princip kan de se ut hur som helst, säger Rickard Nygren.

Han jobbar som arkitekt på White Arkitekter med hållbarhetsfrågor kopplade till arkitektur, bland annat solceller.

– Tidigare var solcellslösningarna rätt fula, man gjorde det inte prydligt helt enkelt. Men i dag är de ofta släta svarta – eller i olika färg – och enkla att passa in i byggnaden på ett helt annat sätt.

Rickard Nygren slår också hål på myten att solceller sänker värdet på huset. Tvärtom sänker solpaneler dina elkostnader och därmed höjs värdet på huset.

– De ger en värdeökning på huset. Det är svårt att säga exakt hur många procent, men det är helt klart åt rätt håll.

Även Jonas Claréus, affärsansvarig för solceller på Vattenfall, bekräftar detta.

– Det finns flera studier som indikerar att solceller också höjer värdet på huset. När vi lyssnar på mäklare berättar de för oss att solceller genererar det fler intressenter. Har de två likadana hus, varav det ena har solceller på taket får den visningen fler besökare och fler budgivare. Det har man sett rent statistiskt.

Så kan solceller växa ännu mer

Att göra solceller mer attraktiva är en viktig faktor för att intresset för solceller ska växa ännu mer, enligt Rickard Nygren. Utseendet är för vissa viktigare än möjligheten att tjäna pengar på investeringen, menar han och jämför det med att köpa en snygg designcykel.

– Man köper inte enbart för att man behöver just den modellen, eller för att man kan tjäna pengar på den – utan även för att utseendet tilltalar en. Igår pratade jag med en kund som har solceller på sin villa. Hans svarta smälter in, medan grannens solceller ligger osymmetriskt ovanpå röda tegelpannor. Nöjdheten gick inte att ta miste på.

Rickard Nygren menar därför att solcellen inte kan lägga sig platt på vilket tak som helst, utan måste bli ett byggnadsmaterial som lär sig samsas med de andra. Och vi är på väg mot mer och mer integrerade lösningar. Intresset för soltak – som den integrerade lösningen kallas – har blivit allt större. Till skillnad mot vanliga solpaneler som monteras ovanpå taket integreras soltaket i byggnaden. De ersätter med andra ord det vanliga takmaterialet och blir design- och konstruktionsmässigt en naturlig del av huset, säger Rickard Nygren.

Integrerat i taket

De integrerade panelerna ligger högre i pris men samtidigt gör du en kostnadsbesparing, eftersom en del av den traditionella takbeläggningen inte behövs.

Ett bra tillfälle att fundera på ett heltäckande soltak är därför när man bygger nytt hus eller ska lägga om taket på sitt befintliga hus.

– Ska man ändå göra ett nytt tak så kan man få ett som även gör el för nästan samma pris. Det beror såklart på vilket takmaterial man hade valt annars, men det går absolut att få en snygg lösning med bra ekonomi, säger Rickard Nygren.

Annons
Detta är en annons från Vattenfall, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.