Annons

Per Gudmundson:Arkitektbilderna som gud glömde

Små lätta moln som speglas i genomskinliga ljusa fasader framför välbeställda medelklassmänniskor. Hur många äldreboenden blir så i verkligheten? Planeras i Stockholm.
Små lätta moln som speglas i genomskinliga ljusa fasader framför välbeställda medelklassmänniskor. Hur många äldreboenden blir så i verkligheten? Planeras i Stockholm. Foto: White Arkitekter AB
Under strecket
Publicerad

Just när man trodde att man hade sett allt vad gäller förskönande prospekt drämmer White Arkitekter AB till med en visualisering som lyfter hela konceptet med koncept till stratosfäriska nivåer.

Luttrade medborgare har förstås redan sedan länge slutat tro på arkitekternas bilder av planerade byggen. Glasfasaderna blir aldrig sådär genomskinliga och luftiga som i broschyren, utan blir i verkligheten smutsiga, grå och hotfulla speglingar av det mörker som ligger över Sverige merparten av året. De gemensamma utrymmena blir aldrig levande piazzor med uteserveringar och välbeställda flanörer. I stället blir det blåsiga betongöknar och övergivna parkbänkar. Prospektens kreativa miljöer blir i verkligheten själsdödande modernistiska lådor.

Hur mycket äpplen kan det bli? Planerade hyreslängor i Ängelholm.

Foto: White Arkitekter AB Bild 1 av 4

Konsulten som plaskar med fötterna i dammen. Forskarstudenterna på klätterväggen. Segways i gatuvimlet. Körsbärsträd i blom. Och en blimp bland alla lätta moln. Kan en stadsbild bli mer ”dynamisk” och ”kreativ”?

Foto: White Arkitekter AB Bild 2 av 4

”Vilket samhälle är det vi bidrar till genom de normer vi visar upp i våra visualiseringar?” frågar sig de normkritiska arkitekterna.

Foto: White Arkitekter AB Bild 3 av 4

”Den stadsutveckling som vi idag ägnar oss åt inkluderar inte alla grupper”, menar de normkritiska arkitekterna.

Foto: White Arkitekter AB Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons