Annons
X
Annons
X

Arkelsten: ”Tror hon har påverkat många”

Sofia Arkelsten (M), ordförande i riksdagens utrikesutskott, minns Margaret Thatcher som en av de få kvinnorna som var aktiva i världspolitiken under hennes uppväxt.

Sofia Arkelsten.
Sofia Arkelsten. Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX

– Hon tog mycket plats i den offentliga debatten. I Sverige har ju vi en tradition av konsensuspolitik, att vi har breda överenskommelser, och det skiljer sig naturligtvis väldigt mycket mot hur den typen av politik bedrevs. Men det är också en effekt av tiden. Det är svårt att jämföra Margaret Thatchers Storbritannien med Sverige i dag, säger Sofia Arkelsten med anledning av Thatchers död.

På frågan hur hon har inspirerats av den tidigare ledaren svarar hon:

– Det svårt att säga eftersom vi agerar i så otroligt olika forum, men man måste vara imponerad över hennes sätt att uttrycka sig, hennes sinne för citat.

Annons
X

Att säga vad Thatcher betytt för Storbritannien tycker hon inte heller är helt lätt.

– Det är alltid svårt att knyta till en enskild person, men jag tror att hon har betytt mycket för den utveckling som de har haft. Hon vann ju tre val, det måste man ändå erkänna och vara tydlig med, att hon hade det stödet, säger Arkelsten.

Hon tycker det är intressant att följa reaktionerna på Twitter efter ex-premiärministerns bortgång. Mycket handlar om hennes politik, men även en hel del om personen Margaret Thatcher.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror att hon har påverkat många. Det är bara att gå in och se hur många människor som ändå är berörda, både av hennes politiska gärning men också hur hon är som person, säger hon.

  Arkelsten tror att Margaret Thatcher fick ta en stor del av det offentliga samtalet för att hon stack ut, och för att hon var en kvinna.

  – Jag tycker det finns en intressant genusaspekt i hur vi nu kommer att beskriva hennes politiska gärning och hennes person, säger hon.

  LÄS MER: Fler artiklar om Thatcher

  TV: Se Thatchers hårdauttalande om svenskar svd.se LYSSNA: Arga låtarom Margaret Thatcher svd.se Cameron: Vi har förlorat en stor ledare svd.se ”Margaret Thatcher var en antifeminist” svd.se BILDSPEL: Järnladyn – älskad och avskydd svd.se

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Sofia Arkelsten.

  Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X