Annons
X
Annons
X

Arkelsten skriver om Shell 13 gånger i sin blogg efter bjudresan

Sofia Arkelsten blev bjuden av oljebolaget Shell på en resa till Sydfrankrike.

Efter resan har hon skrivit om bolaget 13 gånger i sin blogg – och lyft fram oljejätten som ett gott exempel i riksdagen.

Moderaternas partisekreterare blev 2008 bjuden av Shell till Sydfrankrike i staden Pau på ett pr-jippo.

Sofia Arkelsten var då miljöpolitisk talesman för Moderaterna. Oljebolaget betalde för flygbiljetter, middag och hotellrum.

Under resan deltog Arkelsten i Shell Eco-marathon, där studenter från Sverige och andra länder skulle tävla i att bygga en så energisnål bil som möjligt.

Annons
X

Innan resan hade Sofia Arkelsten nämnt Shell en gång i sin blogg. Sedan bjudresan bloggade hon totalt 13 gånger om bolaget och har lagt upp bilder från oljebolagets tävling, sammanlagt 14 gånger som uppmärksammades av den regeringskritiska sajten Alliansfritt Sverige.

– Shell håller ett möte vid sidan av den gamla banan där det förr var formel 1. Syftet är diskussioner om energi och framtiden, skriver Arkelsten i sin blogg den 23 maj 2008 från Sydfrankrike.

– Grupparbetet tar fart. Vi talar om att människan vill ha billig energi, bra infrastruktur, bra regeringar och bra regleringar. Men hur är det upp till politikerna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I ett inlägg på bloggen från den 15 juli i år skriver hon om en energipanel där James Smith, ordförande för Shell i Storbritannien, deltog.

  – Budskapen är att tekniken finns och energieffektivitet är viktigt - Peak oil, I don't think so, säger han sen till vår förvåning. Men Shell blir större på gas än på olja till 2012 förklarar han. Och ser det som att det sparar koldioxid, skriver Arkelsten i bloggen.

  Några månader efter bjudresan talade Arkelsten väl om Shell i riksdagen. SvD har läst protokollet från en debatt om miljö och klimat i riksdagen från 2008. Där tar Sofia Arkelsten upp oljebolagen Shell och Preem som bra exempel.

  – Företagen är med på banan. Klimatpakten i Stockholm är ett bra exempel, men även enskilda företag gör saker. Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna, sa hon då.

  Shell har sedan tidigare inlett omfattande provborrningar efter fossil naturgas i Skåne, men behöver regeringens godkännande för att börja med storskalig utvinning.

  Sofia Arkelsten avböjer i dag att svara på frågor från SvD.se och hänvisar till ett uttalande på på Moderaternas hemsida. Där försvarar hon sig med att resan var en studieresa som genomfördes i hennes dåvarande uppdrag som riksdagsledamot och aktiv i miljö- och klimatfrågor.

  – Min bedömning var och är att resan, seminariet och möjligheten att träffa studenter, forskare och politiker från hela världen gick inom ramen för mitt uppdrag som riksdagsledamot. Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas, skriver hon.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X