Århus 2017 - kulturhuvudstad med fornnordiska teman

”Edda”, Robert Wilsons uppsättning av Jon Fosses tolkning av de fornrodiska kvädena, kommer till Århus efter urpremiären i Oslo.
”Edda”, Robert Wilsons uppsättning av Jon Fosses tolkning av de fornrodiska kvädena, kommer till Århus efter urpremiären i Oslo. Foto: Aarhus 2017

20 januari invigs kulturhuvudstadsåret i Århus, Danmarks andra stad, som tillsammans med Pafos på Cypern fått den eftertraktade EU-titeln för 2017.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det blir en storsatsning inte bara för Århus, som för övrigt bytte tillbaka till den äldre officiella stavningen Aarhus 2010, utan för 19 kommuner i mellersta Jylland, ”Central Denmark”. Kulturårets engelska motto är ”Let’s rethink” i samklang med värdegrundsorden ”mångfald, hållbarhet och demokrati”. Artist in residence Anohni som identifierar sig som transperson.

Höjdpunkter i det omfångsrika programmet blir bland annat två inslag med fornnordiskt tema: En utomhusföreställning med Det kongelige teater som bygger på Frans G Bengtssons klassiker ”Röde orm” och Jon Fosses och Robert Wilsons musikal ”Edda”. Wilson sätter även upp verket ”Distant figure” med musik av Philip Glass och koreografi av Lucinda Childs.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons